Σημαντική αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων δείχνουν για τον Φεβρουάριο τα προκαταρκτικά στοιχεία που εξέδωσε η Eurostat, με το τελικό ποσοστό να διαμορφώνεται στο 6,5% έναντι 7,3% τον πρώτο μήνα του έτους.
Συνολικά στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός υποχώρησε οριακά στο 8,5% σε ετήσια βάση έναντι 8,6% τον Ιανουάριο.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την έκθεση της Eurostat, μεγαλύτερη ώθηση στην Ευρωζώνη φαίνεται να έδωσε το κόστος τροφίμων, αλκοόλ και καπνού με άνοδο 15% σε ετήσια βάση έναντι 14,1% τον Ιανουάριο. Ακολουθεί ο πληθωρισμός ενέργειας με άνοδο 13,7% έννατι 18,9% τον Ιανουάριο, το κόστος των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών στο 6,8% έναντι 6,7% τον Ιανουάριο, καθώς και το κόστος υπηρεσιών στο 4,8% εναντι 4,4% τον αμέσως προηγούμενο μήνα.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο ο εναρμονισμένος στα ευρωπαϊκά δεδομένα δείκτης των τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα είχε επιβραδυνθεί στο 7,3% (αναθεωρήθηκε) σε ετήσια βάση, από 7,6% τον τελευταίο μήνα της περυσινής χρονιάς. Σε επίπεδο ευρωζώνης ο πληθωρισμός είχε επίσης επιβραδυνθεί από το 9,2% του Δεκεμβρίου του 2ο22, στο 8,6%. Να σημειωθεί ότι παραδοσιακά ο εναρμονισμένος στη μέτρηση της Eurostat πληθωρισμός είναι ελαφρώς υψηλότερος σε σχέση με τον εθνικό πληθωρισμό της ΕΛΣΤΑΤ (τον Ιανουάριο έδινε ρυθμό 7,2% στον πληθωρισμό).
Τι σημαίνει για την ΕΚΤ
Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τον πληθωρισμό σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία τις προηγούμενες ημέρες, η ΕΚΤ φαίνεται να προσανατολίζεται σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, πέραν από την αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας που έχει επιβεβαιώσει η πρόεδρος της Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ για τη συνεδρίαση του Μαρτίου
Η Λαγκάρντ μιλώντας σήμερα στην ισπανική τηλεόραση άφησε περιθώριο για περαιτέρω αυξήσεις και μετά τη συνεδρίαση στις 16 Μαρτίου, σημειώνοντας παράλληλα ότι η επερχόμενη αύξηση είναι πολύ πιθανή και απαραίτητη. Οι αναλυτές προεξοφλούν ότι το κόστος του χρήματος θα αγγίξει το 4% για πρώτη φορά στην ιστορία του ευρώ, από το τρέχον επίπεδο του 2,5%.