Στο 3,1% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο 2024, από 3,2% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Ένα χρόνο πριν, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ανερχόταν σε 6,5%.
Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,6% τον Φεβρουάριο 2024, από 2,8% τον Ιανουάριο. Έναν χρόνο πριν, ο πληθωρισμός είχε σκαρφαλώσει στο 8,5%.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε στο 2,8% τον Φεβρουάριο από 3,1% τον Ιανουάριο και ενώ έναν χρόνο πριν ανερχόταν σε 9,9%.
Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Λετονία και τη Δανία (0,6%), αλλά και την Ιταλία (0,8%).
Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (7,1%), στην Κροατία (4,8%) και στην Εσθονία (4,4%).
Τον Φεβρουάριο, την υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ είχαν οι υπηρεσίες (+1,73 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,79 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,42 π.μ.) και την ενέργεια (-0,36 π.μ.).
Ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, επιβεβαιώθηκε στην ετήσια μέτρηση του 3,1% για την ευρωζώνη.
Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε 20 κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε πέντε και αυξήθηκε σε δύο.
H EKT
Oι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καλούνται να λύσουν μια δύσκολή εξίσωση με τις εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τη λύση της στασιμότητας στην οποία βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας.
Τα ιστορικά υψηλά των επιτοκίων, ο επίμονος δομικός πληθωρισμός περίπου μιας ποσοστιαίας μονάδας πάνω από τον στόχο, αλλά και μια υποτονική οικονομική δραστηριότητα, καθιστά τη λύση της εξίσωσης ένα δύσκολο εγχείρημα μεταξύ των αντίθετων απόψεων που κυριαρχούν στο ίδρυμα της Φρανκφούρτης, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ο πληθωρισμός δείχνει καλύτερα σημάδια προς τον στόχο το επόμενο έτος, καθώς οι προοπτικές ανάπτυξης της ΕΕ παραπαίουν. Οι επικαιροποιημένες προβλέψεις του προσωπικού της ΕΚΤ προβλέπουν τώρα ότι ο πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο 2,3% το 2024, από 2,7% στην προηγούμενη εκτίμηση, 2,0% το 2025 και 1,9% το 2026. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός αναμένεται όχι μόνο να φτάσει τον στόχο του 2% το επόμενο έτος, αλλά και να μειωθεί ελαφρώς κάτω από αυτό το όριο το 2026.