Το 13% των πολιτών της ΕΕ εργάζεται ακόμη και μετά τη συνταξιοδότηση, ενώ περίπου οι μισοί από όσους συνέχισαν να εργάζονται δουλεύουν υπό τις ίδιες συνθήκες, όπως πριν από τη συνταξιοδότηση τους, ενώ οι άλλοι μισοί άλλαξαν δουλειά ή έχουν μειώσει τις ώρες εργασίας. Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία έκθεσης της Eurostat.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία για το 2023, ο μεγαλύτερος αριθμός Ευρωπαίων που εργάζεται μετά τη συνταξιοδότηση καταγράφηκε στις χώρες της Βαλτικής, ήτοι σε Εσθονία (54,9%), Λετονία (44,2%) και Λιθουανία (43,7%), ενώ αντιθέτως το χαμηλότερο ποσοστό εργαζόμενων συνταξιούχων καταγράφηκε στη Ρουμανία (1,7%), την Ελλάδα (4,2%) και την Ισπανία (4,9%).
Όταν ρωτήθηκαν γιατί συνεχίζουν να εργάζονται ακόμη και μετά τη συνταξιοδότηση, ο μεγαλύτερος αριθμός των ερωτηθέντων, συγκεκριμένα το 36,3% απάντησε από ευχαρίστηση και για να νιώθουν παραγωγικοί, ενώ το 28,6% τόνισε πως το κάνει για να καλύψει τις οικονομικές του ανάγκες.
Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία για την Ελλάδα
Στη χώρα μας το ποσοστό των εργαζόμενων συνταξιούχων στην Ελλάδα, για το 2023, ήταν αρκετά χαμηλότερο σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με την Eurostat, το 4,2% των συνταξιούχων στην Ελλάδα δήλωσε ότι εργάζονταν 6 μήνες μετά τη συνταξιοδότησή του λόγω γήρατος, ενώ στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 13%.
Από τα επιμέρους στοιχεία του 2023 προκύπτει πως το 1,7% των Ελλήνων συνταξιούχων συνέχισε την εργασία του χωρίς κάποιες αλλαγές και το το 2,5% των Ελλήνων συνταξιούχων είχε κάποιες αλλαγές στην εργασία του. Τέτοιες αλλαγές αφορούσαν το ωράριο του ή κάποια άλλη εργασία από αυτή που έκαναν όταν βγήκαν στη σύνταξη. Τα σχετικά ποσοστά για τους συνταξιούχους της ΕΕ ήταν στο 7% και στο 6%, αντίστοιχα.
Στην ΕΕ, το 36,3% των συνταξιούχων εργάζονταν για λόγους ευχαρίστησης και το 28,6% δήλωσε πως αυτό ήταν αναγκαίο για λόγους οικονομικής ανάγκης και βιωσιμότητας.