Ψήφο εμπιστοσύνης στο επενδυτικό story των τραπεζών συνεχίζει να δίνει η Euroxx παρά το γεγονός ότι η κρίση στην Ουκρανία και την ενέργεια επιδεινώνεται με γεωμετρική πρόοδο.
Η χρηματιστηριακή μάλιστα διατηρεί τις τιμές στόχους για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στα ίδια υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις της, ενώ παράλληλα τονίζει οι ελληνικές τράπεζες δεν θα επηρεασθούν ούτε από τις ανησυχίες για επιβράδυνση της ανάπτυξης, καθώς οι ανησυχίες αυτές θα αντισταθμισθούν από τη μείωση του κόστους κινδύνου και την αύξηση των δανείων.
Ως εκ τούτου τα τρέχοντα επίπεδα τιμών (διαπραγματεύονται με δείκτη τιμής προς λογιστική αξία P/TBV στο 0,47x) παραβλέπουν ανάκαμψη των κερδών ανά μετοχή του κλάδου και τις προοπτικές διανομής μερίσματος.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν άμεση έκθεση στην Ουκρανία και τη Ρωσία ή αυτή που έχουν είναι ελάχιστη. Ωστόσο, η ενεργειακή κρίση θα επηρεάσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και τα εταιρικά κέρδη, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει την αναμενόμενη πιστωτική επέκταση και να φέρει ένα νέο κύμα NPEs.
Ωστόσο το Ταμείο Ανάκαμψης, οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργειακή κρίση, η μείωση της ανεργίας, η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ (με όφελος άνω του 1 δισ. Ευρώ στα καθαρά έσοδα από τόκους [ΝΙΙ]), η απροθυμία για την έκδοση εταιρικών ομολόγων και το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας θα περιορίσουν τον αρνητικό αντίκτυπο στον πληθωρισμό και θα προσφέρουν στήριξη στον δανεισμό των τραπεζών.
Καταλήγοντας, η Euroxx αναμένει ότι οι στόχοι των ελληνικών τραπεζών θα επιτευχθούν σε γενικές γραμμές, αναφορικά με την επέκταση των εξυπηρετούμενων δανείων και την απόδοση ιδίων κεφαλαίων.
Υπό το πλαίσιο αυτό, διατηρεί τις τιμές στόχους για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στα ίδια επίπεδα ήτοι: για την Alpha Bank στο 1,60 ευρώ 72% υψηλότερα από τα τωρινά επίπεδα του 0,931 ευρώ, για τη Eurobank στο 1,30 ευρώ ή 36% υψηλότερα από το 0,955 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 4,20 ευρώ, 32% υψηλότερα από τα 3,181 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,20 ευρώ ή 126% από το 0,972 ευρώ.
Αναφορικά με την πορεία τους το β΄ τρίμηνο η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι οι τάσεις στα προ προβλέψεις έσοδα ήταν βελτιωμένες αντανακλώντας κυρίως α) την ισχυρή επέκταση των εξυπηρετούμενων δανείων με συνολικές εκταμιεύσεις 9,4 δισ. ευρώ (έναντι 7,5 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2022), κάτι που οδήγησε σε υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) με αυξημένα περιθώρια επιτοκίων (NIM) -παρά την πίεση στα περιθώρια δανεισμού-, β) τα ισχυρά έσοδα από το χαρτοφυλάκιο τίτλων και γ) την αξιοσημείωτη δημιουργία προμηθειών, που αντιστάθμισαν την πίεση λειτουργικού κόστους, του αυξημένου κόστους από τις εκδόσεις Τ2 και τα χαμένα έσοδα από τις συναλλαγές των NPEs.
Επιπλέον, παρά τις ανησυχίες για την επιδείνωση της συμπεριφοράς πληρωμών λόγω της ενεργειακής κρίσης και του αυξανόμενου πληθωρισμού, η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων συνέχισε να βελτιώνεται, εξαιτίας ανόργανων ενεργειών καθώς και αρνητικού σχηματισμού NPE, με αποτέλεσμα να μειωθεί το κόστος κινδύνου.
Τέλος, οι ελληνικές τράπεζες διατήρησαν τα ισχυρά κεφάλαιά τους και την άφθονη ρευστότητά τους, η οποία δύναται να επενδυθεί σε περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερη απόδοση.