Καμπανάκι για τους κινδύνους που εγκυμονεί το αυξημένο ενεργειακό κόστος στην ευρωπαϊκή βιομηχανία και την οικονομία χτύπησε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά την ομιλία του στην τελετή βράβευσης του από τον σύλλογο αποφοίτων του LSE. Είναι επείγον να μιλήσουμε για την ενεργειακή κρίση, να θέσουμε επί τάπητος τα προβλήματα και κυρίως να αρχίσουμε να βρίσκουμε λύσεις, τόνισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει δημιουργήσει πολύ σοβαρά θέματα στη λειτουργία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε ένα σχέδιο απότομης εγκατάλειψης των ορυκτών καυσίμων, χωρίς ενδιάμεσο στάδιο και υποδομές, δημιούργησε τρομερά αντικίνητρα στην ευρωπαϊκή βιομηχανία, που άρχισε να εγκαταλείπει την ευρωπαϊκή ήπειρο, υπό την απειλή πάντα της ενεργειακής ασφάλειας πέρα από το ενεργειακό κόστος, δήλωσε ο επικεφαλής του ομίλου MYTILINEOS, ο οποίος πρόσφατα εξελέγη και πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Eurometaux, που εκπροσωπεί τη βιομηχανία μη-σιδηρούχων μετάλλων.
Μέλη της είναι εταιρείες κολοσσοί από όλη την Ευρώπη – όπως η Alcoa, Glencore, Hydro, Rio Tinto – βιομηχανικά επιμελητήρια κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και ενώσεις που εκπροσωπούν παρεμφερείς και εξίσου σημαντικούς βιομηχανικούς κλάδους, όπως για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Ένωση Αλουμινίου (European Aluminum).
Όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος από τη σύντομη παραμονή του στις Βρυξέλλες και τις επαφές που είχε, κατέστη σαφές πόσο δυσκίνητη έχει γίνει η Ένωση που από φορέας αλληλεγγύης έχει καταλήξει πεδίον μόνο συμβιβασμών, κυρίως συμβολικών συμβιβασμών, που δεν έχουν αντίκρισμα στην πραγματική κοινωνία και οικονομία. Χωρίς να φαίνεται λύση, οι Βρυξέλλες -σε μεγάλο βαθμό- συνεχίζουν να επιδιώκουν ορισμένες πρωτοβουλίες, σαν να ήταν business as usual. «Δεν έχω σκοπό να γίνω μέρος αυτού του τρόπου προσέγγισης των πραγμάτων», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.
Όπως σημείωσε, αυτή τη στιγμή η MYTILINEOS έχει ένα από τα ελάχιστα smelters αλουμινίου στην Ευρώπη, του μετάλλου που είναι τόσο σημαντικό για την ενεργειακή μετάβαση. Όλα τα άλλα σταδιακά έχουν εγκαταλείψει την Γηραιά Ήπειρο για χώρες στις οποίες δεν έχουν να πληρώσουν υψηλά CO2 και ενεργειακό κόστος. «Η Ευρώπη λοιπόν πίεσε για πολιτικές βιωσιμότητας και πράσινης μετάβασης, χωρίς να αξιολογήσει αν μπορούν να τις αντέξουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες και κοινωνίες», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.
4 με 5 φορές πάνω οι λογαριασμοί χωρίς τις επιδοτήσεις
Στάθηκε και στις μεγάλες επιπτώσεις του ενεργειακού κόστους στην κοινωνία, τονίζοντας ότι οι υψηλές τιμές ρεύματος κάνουν δυσθεώρητους τους λογαριασμούς. Στην Ελλάδα είμαστε τυχεροί, ανέφερε, επειδή η ελληνική κυβέρνηση φρόντισε σύντομα για την δημιουργία του μηχανισμού, που επιβάλλοντας την έκτακτη φορολόγηση στους ηλεκτροπαραγωγούς τροφοδότησε τους λογαριασμούς ρεύματος των πολιτών. Η MYTILINEOS έχει καταβάλει μόνο για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, 50 εκατ. ευρώ. Και αναρωτήθηκε στη συνέχεια μέχρι πότε δημοσιονομικά θα είναι εφικτή η λειτουργία αυτού του μηχανισμού, ωστόσο σημείωσε ότι ήταν σημαντική ένεση για τους πολίτες, ώστε να μην δουν τον πραγματικό λογαριασμό που διαφορετικά θα ήταν και 4 και 5 φορές πάνω.
Τα βαθιά αίτια της κρίσης
Οι κρίσεις αυτές πρέπει να γίνουν η αφορμή για να σημάνει εγερτήριο που θα μας καλέσει όλους, πολιτικούς επιχειρηματίες και απλούς πολίτες, σε δράση, τόνισε ο κ. Μυτιληναίος προειδοποιώντας πως διαφορετικά στο «άμεσο μέλλον δεν θα έχουμε απλώς να αντιμετωπίσουμε δυσκολότερα προβλήματα από τα σημερινά, αλλά οι λύσεις θα είναι πιο επώδυνες και οι κοινωνίες πιο απροετοίμαστες, με ό,τι κινδύνους αυτό το τελευταίο μπορεί να κρύβει».
Αναφερόμενος στα βαθύτερα αίτια της κρίσης ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι η ενεργειακή κρίση δεν γεννήθηκε όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και δεν θα λήξει όταν τελειώσει ο πόλεμος. Ξεκίνησε όταν η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χρήση των ορυκτών καυσίμων, δημιουργώντας αντικίνητρα, όπως περιορισμό του δανεισμού.
Τόνισε ότι τέθηκαν στόχοι καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής ιδιαίτερα φιλόδοξοι για την χρήση των ΑΠΕ και δόθηκαν κίνητρα για αύξηση της χρήσης προϊόντων, όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που απαιτούσαν υψηλότερη κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Με την υποχώρηση της πανδημίας, η οικονομική δραστηριότητα επανήλθε στη πρότερη κατάσταση, με πολύ υψηλότερη τη ζήτηση, τόσο εξαιτίας της έλλειψης προϊόντων από την πρότερη κατάσταση, λόγω των lockdowns, όσο και της αυξημένης κατανάλωσης με αυξημένη τη ζήτηση ενέργειας για την Παρασκευή. Κι όλα αυτά γίνονταν, όσο είχαν εγκαταλειφθεί μονάδες παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, ενώ δεν είχαν δημιουργηθεί υποδομές για το νέο περιβάλλον, που ήδη είχαμε θέσει ως στόχο, όπως δίκτυα που θα μπορούσαν να μεταφέρουν αυτή την ενέργεια ή υποδομές αποθήκευσης ενέργειας.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε δε, τις συνθήκες που είχαν ήδη αυξήσει τις τιμές από τον προηγούμενο χειμώνα. Η πολιτική κρίση στην Γερμανία μετά την ανάδειξη των πρασίνων ως εταίρων στην κυβέρνηση με τους Σοσιαλιστές. Ο βαρύς χειμώνας που αύξησε τη ζήτηση σε όλη την Ευρώπη για φυσικό αέριο και το γεγονός ότι η Γαλλία δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει την πυρηνική ενέργεια επειδή τα εργοστάσιά της ήταν εκτός λειτουργίας,σε συνάρτηση με τη μη στοχαστικότητα των αιολικών και της περιορισμένης ηλιοφάνειας στη Βόρεια Ευρώπη και βέβαια την τέλεια καταιγίδα που ήρθε να συμπληρώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία», σημείωσε.
Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ακόμη ότι δεν συνιστά ανακάλυψη της πυρίτιδας το ότι τα ευχολόγια από μόνα τους καθώς και οι αγαθές προθέσεις, δεν θα μας οδηγήσουν στο στόχο μας εάν η ασφάλεια του εφοδιασμού και οι ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας δεν αποτελέσουν ισότιμη προτεραιότητα με την Πράσινη Μετάβαση. Ούτε το ότι ο κόσμος και η οικονομία χρειάζονται ενέργεια σε προσιτές τιμές για να ζήσουν με αξιοπρέπεια. «Δυστυχώς οι διαπιστώσεις αυτές, φοβούμαι αυτονόητες, δεν έγιναν και ίσως ακόμη δεν έχουν γίνει κατανοητές στην Ευρώπη».