Το ψηφιακό ευρώ, το οποίο διερευνά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα μπορούσε να είναι μια νέα μέθοδος πληρωμών που θα διατίθεται σε επαναφορτιζόμενη κάρτα, σε ψηφιακό πορτοφόλι ή σε εφαρμογή κινητού τηλεφώνου.
Πρόκειται για ένα σχέδιο που επιδιώκει να ακολουθήσει τη νέα τάση στις συναλλαγές: μεταξύ του 2019 και του 2022, οι πληρωμές με χρήση τραπεζογραμματίων και κερμάτων μειώθηκαν από το 72% στο 59% των συνολικών συναλλαγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα, ο αριθμός των συναλλαγών με ηλεκτρονικό χρήμα αυξήθηκε από 4,6 δισεκατομμύρια σε 8,4 δισεκατομμύρια κατά την ίδια περίοδο.
Ακολουθώντας αυτή την τάση, τον Οκτώβριο του 2021 η ΕΚΤ ξεκίνησε μια φάση μελέτης σχετικά με τη δυνατότητα έκδοσης του δικού της ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (CBDC), του ψηφιακού ευρώ, ώστε να παρέχει μια πρόσθετη μορφή δημόσιου χρήματος στη ζώνη του ευρώ.
Τον Ιούνιο του 2023, η Επιτροπή της ΕΕ πρότεινε το νομικό πλαίσιο που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο στην ΕΚΤ για να κάνει πραγματικότητα το σχέδιο του ψηφιακού ευρώ – και τώρα εναπόκειται στους Ευρωπαίους νομοθέτες να το οριστικοποιήσουν.
Η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει «επείγοντα» τη διαδικασία του ψηφιακού ευρώ για να αποφύγει να μείνει πίσω από τους παγκόσμιους ανταγωνιστές και να παράσχει ένα κοινό μέσο πληρωμής για τα 20 μέλη της ευρωζώνης, δήλωσε στο Euronews η Evelien Witlox, η υπεύθυνη του έργου της στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
«Οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει και μπορώ μόνο να επαναλάβω την επείγουσα ανάγκη να ακολουθήσουμε επαρκή ρυθμό σε αυτή τη διαδικασία, ώστε να διασφαλίσουμε ότι το ψηφιακό ευρώ θα είναι εκεί όταν το χρειαζόμαστε πραγματικά», υποστήριξε η Witlox σχετικά με τη συνεχιζόμενη νομοθετική διαδικασία στις Βρυξέλλες.
Η «βιασύνη» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μεταβούν οι Ευρωπαίοι πολίτες σε ηλεκτρονικές αγορές, αντιμετωπίζεται από κάποιους ως μια προσπάθεια να καταργηθούν στην πράξη τα μετρητά, ειδικά όταν συνδυάζεται με τους ολοένα και αυστηρότερους νόμους για τη χρήση τους, στο όνομα συνήθως της καταπολέμησης του μαύρου χρήματος, όπως αυτός που πέρασε στις αρχές του έτους και που ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων.
Η κατάργηση τραπεζών και ΑΤΜ στρώνει τον δρόμο για την κατάργηση των μετρητών
Σύμφωνα με το Euronews οι σκανδιναβικές χώρες πρωτοπορούν στην υιοθέτηση ενός μέλλοντος χωρίς συναλλαγές με μετρητά, ενώ χώρες όπως η Αρμενία, η Γεωργία και η Γερμανία υστερούν. Οι σκανδιναβικές χώρες της Ευρώπης πάνε πολύ πιο γρήγορα προς ένα μέλλον όπου τα μετρητά δε θα χρησιμοποιούνται πλέον στις συναλλαγές από ό,τι η υπόλοιπη Ευρώπη, σύμφωνα με νέα ανάλυση.
Αξιολόγησαν τον αριθμό των διαθέσιμων ΑΤΜ και τερματικών πληρωμών ανά 100.000 κατοίκους, το όριο που μπορούσαν να ξοδέψουν οι κάτοχοι καρτών κατά τις ανέπαφες αγορές και τον αριθμό των ατόμων που κάνουν ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές. Λιγότερα ΑΤΜ σημαίνει ότι στην χώρα υπάρχουν λιγότερα μετρητά και ένας μεγαλύτερος αριθμός τερματικών πληρωμών σημαίνει ότι υπάρχει “μεγαλύτερη υποδομή” για ηλεκτρονικές μεταφορές.
Η ανάλυσή τους έδειξε ότι η Νορβηγία είναι η πιο προετοιμασμένη για ένα μέλλον χωρίς μετρητά: έχει έναν από τους χαμηλότερους αριθμούς ΑΤΜ και περίπου το 96% του πληθυσμού κάνει ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές, σύμφωνα με την ανάλυση. Η Φινλανδία και η Δανία έρχονται δεύτερες και τρίτες στην ανάλυση, επειδή διαθέτουν περισσότερα ΑΤΜ από τη Νορβηγία και ελαφρώς λιγότερα τερματικά πληρωμών, αλλά περίπου το ίδιο ποσοστό ανθρώπων που χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική τραπεζική.
Οι Κάτω Χώρες, η Σουηδία, η Ισλανδία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Κύπρος και η Ελβετία συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα της ανάλυσης.