Τη συρρίκνωση κατά 0,1% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη επιβεβαίωσαν τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της Eurostat για το γ’ τρίμηνο, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας την αρχική εκτίμησή της. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκτίμηση, το β’ τρίμηνο το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,1% τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ.
Στην Ελλάδα, το ΑΕΠ έμεινε σταθερό το γ’ τρίμηνο από το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 εμφάνισε αύξηση 2,1%, επιβεβαιώνοντας τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ παρέμεινε σταθερό τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2023, μετά από αύξηση 0,6% στη ζώνη του ευρώ και 0,5% στην ΕΕ το προηγούμενο τρίμηνο.
Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 1,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (μετά από αύξηση 0,5% το δεύτερο τρίμηνο του 2023). Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,0% (μετά από +2,4% το προηγούμενο τρίμηνο).
Η Μάλτα (+2,4%) κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακολουθούμενη από την Πολωνία (+1,5%) και την Κύπρο (+1,1%). Οι μεγαλύτερες συρρικνώσεις καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (-1,9%), την Εσθονία (-1,3%) και τη Φινλανδία (-0,9%).
Αύξηση της απασχόλησης στη ζώνη του ευρώ και την ΕΕ
Ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 0,2% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το δεύτερο τρίμηνο του 2023, η απασχόληση είχε αυξηθεί κατά 0,1% και στις δύο ζώνες.
Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,3% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,2% στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2023, μετά από +1,4% στη ζώνη του ευρώ και +1,2% στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2023.
Ανησυχίες για ύφεση
Παρότι τα στοιχεία έδειξαν ότι η κατανάλωση των νοικοκυριών παρέμεινε ισχυρή τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο, ένα ακόμη τρίμηνο συρρίκνωσης θα σήμαινε τεχνική ύφεση. Την ίδια ώρα, τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η ύφεση στις υπηρεσίες και τη μεταποίηση στη ζώνη του ευρώ συνεχίζεται.
Για τη Γερμανία, ειδικότερα, η μείωση του ΑΕΠ κατά 0,4% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ήταν απροσδόκητη -η μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων ήταν για αύξηση 0,2%. Το αποτέλεσμα δείχνει πως η οικονομία εξακολουθεί να παλεύει να ξεπεράσει τις επιπτώσεις της κρίσης που προκλήθηκε από την ενέργεια τον περασμένο χειμώνα και της πτώσης της παγκόσμιας ζήτησης.
Η βιομηχανία – η οικονομική ραχοκοκαλιά της Γερμανίας – επηρεάζονται ιδιαίτερα από την ακριβή ενέργεια, τα υψηλότερα επιτόκια και την αδύναμη παγκόσμια ζήτηση. Αρκετές μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να μειώνουν το κόστος και η εταιρεία παραγωγής χημικών BASF SE σχεδιάζει να μειώσει τις επενδύσεις κατά σχεδόν 15% τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Τα στοιχεία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι οι εργοστασιακές παραγγελίες μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, θολώνοντας περαιτέρω τις προοπτικές για ανάκαμψη. Η αναταραχή στον προϋπολογισμό του Βερολίνου επιβαρύνει επίσης τις προοπτικές της Γερμανίας.
Παρόλα αυτά, πρόσφατες έρευνες εκεί δείχνουν κάποια σταθεροποίηση. Οι επιχειρηματικές προοπτικές του ινστιτούτου Ifo έφτασαν τον περασμένο μήνα σε υψηλό έξι μηνών. Μια δημοσκόπηση των διευθυντών αγορών, εν τω μεταξύ, ανέδειξε «σημαντική αδυναμία», αν και η χαλάρωση των συνθηκών υποστηρίζει την επιστροφή στην ανάπτυξη.