Περαιτέρω στροφές ανεβάζει η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη, καθώς τον Φεβρουάριο αναρριχήθηκε σε υψηλό οκτώ μηνών, ενώ παράλληλα διατηρήθηκε σε ρυθμούς ανάπτυξης για δεύτερο συναπτό μήνα. Αν η δυναμική αυτή επεκταθεί τους επόμενους μήνες, τότε μοιάζει πολύ πιθανό να αποφευχθεί η ύφεση στις 20 χώρες που μοιράζονται το ευρώ.
Σύμφωνα με την τελική ανάγνωση, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) της S&P Global για τον κλάδο της μεταποίησης και των υπηρεσιών ανέβηκε στις 52 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, έναντι 50,3 μονάδων τον Ιανουάριο και ελαφρώς χαμηλότερα των 52,3 της προκαταρκτικής ανάγνωσης.
Όπως και τον Ιανουάριο έτσι και τον Φεβρουάριο η δραστηριότητα των επιχειρήσεων ήταν υψηλότερα των 50 μονάδων, του ορίου που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση μιας δραστηριότητας.
Ο υποδείκτης για τον κλάδο των υπηρεσιών ανέβηκε στις 52,7 μονάδες από 50,8 χαμηλότερα των 53 μονάδων του Ιανουαρίου.
«Η ηχηρή επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Φεβρουάριο βοηθάει να μετριαστούν οι ανησυχίες για ύφεση στην ευρωζώνη, προς το παρόν. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το επιχειρηματικό κλίμα έχει βελτιωθεί από τα χαμηλά που παρατηρήθηκαν στα τέλη του περασμένου έτους, παίρνοντας ώθηση από υποχώρηση των ανησυχιών για την αγορά ενέργειας, καθώς και τις ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί και οι κίνδυνοι για ύφεση έχουν επίσης υποχωρήσει», αναφέρει ο Κρις Ουίιλαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην S&P Global.
Ο δείκτης για τη μελλοντική παραγωγή, ένας δείκτης που αποτυπώνει τις προσδοκίες για το επόμενο έτος, ανήλθε στις 61,2 μονάδες τον Φεβρουάριο από 60,4 και συνιστά την υψηλότερη τιμή των τελευταίων δώδεκα μηνών.
Η ενίσχυση της ζήτησης οδήγησε στη δημιουργία ανεκτέλεστων παραγγελιών από τις επιχειρήσεις για πρώτη φορά από τον περασμένο Οκτώβριο. Παράλληλα ανοδική ήταν και η κίνηση του δείκτη για τις νέες επιχειρήσεις, καθώς από τις 50,1 μονάδες τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στις 52,2.
Με τη ζήτηση να εμφανίζεται ισχυρή, οι επιχειρήσεις αύξησαν ξανά τις τιμές αν και με τον πιο αργό ρυθμό σε ένα χρόνο.
«Υπάρχει ανησυχία, ωστόσο τα σημάδια του επίμονα υψηλού πληθωρισμού σε συνδυασμό με την εκπληκτική ανθεκτικότητα της οικονομίας, θα ενθαρρύνουν την ΕΚΤ σε μια πιο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, η οποία ενέχει τον καθοδικό κίνδυνο για την ανάπτυξη της ζήτησης τους επόμενους μήνες», επισημαίνει ο Ουίλιαμσον.