Την ετοιμότητα της ευρωπαϊκή κεντρικής τράπεζας να δράσει ανάλογα με την πορεία των συνθηκών, υπογράμμισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Φίλιπ Λέιν, επισημαίνοντας το ενδεχόμενο να προβεί ξανά σε αγορές ελληνικών τίτλων αν κριθεί αναγκαίο.
Ειδικότερα, σε ομιλία του στο οικονομικό πανεπιστήμιο του Παρισιού, ο κ. Λέιν τόνισε τη σημασία της ευελιξίας στις κινήσεις της ΕΚΤ αναφέροντας ότι μία εφαρμογή της αφορά τα κεφάλαια του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (PEPP).
Όπως επισήμανε, σε περίπτωση νέων κλυδωνισμών στις αγορές λόγω πανδημίας οι επανεπενδύσεις του PEPP μπορούν να προσαρμοστούν ανά πάσα στιγμή, σε επίπεδο χρονοδιαγράμματος, κατηγορίας assets και άλλων δικαιοδοσιών.
Σε αυτό το σημείο, ο κ. Λέιν δήλωσε ότι "αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδονται από την Ελληνική Δημοκρατία πέρα από τις επαναγορές, προκειμένου να αποφευχθεί κάποια διαταραχή που θα έβλαπτε τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην ελληνική οικονομία, την ώρα εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις από την πανδημία".
Ο ίδιος πρόσθεσε γενικότερα ότι "οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούσαν επίσης να επαναληφθούν, εάν είναι απαραίτητο, για την αντιμετώπιση αρνητικών σοκ που σχετίζονται με την πανδημία".
Κατά τα άλλα, ο κ. Λέιν τόνισε ότι η ETK θα πρέπει να είναι έτοιμη να προσαρμόσει τη νομισματική πολιτική της προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, καθώς το αυξημένο ενεργειακό κόστος και η σύγκρουση στην Ουκρανία εκτοξεύουν τον πληθωρισμό στα ύψη, αλλά ταυτόχρονα επιβαρύνουν και την ανάπτυξη.
"Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι αλλαγές πολιτική μας θα προσαρμοσμένες στο εάν μια αποκλιμάκωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, μια ενίσχυση της δυναμικής των μισθών ή μια επίμονη επιδείνωση στο μέγεθος της προσφοράς, απειλούν να διατηρήσουν τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο μεσοπρόθεσμα", είπε ο Φ. Λέιν.
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, "θα πρέπει επίσης να είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να αναθεωρήσουμε κατάλληλα τη νομισματική μας πολιτική, εάν το σοκ στις τιμές της ενέργειας και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας οδηγήσουν σε σημαντική επιδείνωση των μακροοικονομικών προοπτικών και ως εκ τούτου αποδυναμώνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό", πρόσθεσε.