Το Facebook μπορεί να υποχρεωθεί από την αστυνομία να απομακρύνει το παράνομο περιεχόμενο σε όλο τον κόσμο, δήλωσε την Πέμπτη το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης, σε μια απόφαση-ορόσημο που οι ακτιβιστές των δικαιωμάτων λένε ότι εγείρει ανησυχίες πως ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να τη χρησιμοποιήσουν για να «φιμώσουν» όσους ασκούν κριτική.
Η απόφαση σημαίνει ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να αναγκαστούν να αναζητήσουν απεχθές περιεχόμενο που κρίθηκε παράνομο από κάποιο εθνικό δικαστήριο στο μπλοκ των 28 χωρών και όχι να περιμένουν αιτήσεις για κατάργηση ορισμένων posts, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, αναφέρει το newmoney.
Η απόφαση συνδέεται με μια υπόθεση που τέθηκε σε αυστριακό δικαστήριο από την Eva Glawisching-Piesczek. Η τελευταία ζήτησε την κατάργηση μιας ανάρτησης στο Facebook που την αφορούσε και την οποία το δικαστήριο αποφάσισε ότι την προσβάλλει και τη δυσφημεί, ενώ ήταν ορατή στον οποιονδήποτε χρήστη.
«Το δίκαιο της ΕΕ δεν αποκλείει έναν πάροχο, όπως το Facebook, από το να δεχθεί εντολή να αφαιρέσει όμοια και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ισοδύναμα σχόλια τα οποία έχουν προηγουμένως χαρακτηριστεί παράνομα», ανέφερε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, την Πέμπτη.
«Επιπλέον, το δίκαιο της ΕΕ δεν αποκλείει ότι μία τέτοια δικαστική εντολή παράγει αποτελέσματα σε παγκόσμιο επίπεδο, στο πλαίσιο του σχετικού διεθνούς δικαίου».