Από το 2012, ειδικοί σε ζητήματα ασφαλείας στο διαδίκτυο έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου στo γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πως σε περίπτωση εισβολέα, η λειτουργία που διαθέτει η Facebook με την οποία δίνει την επιλογή στους χρήστες εάν και εφόσον το επιθυμούν να συμπληρώσουν τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου προκειμένου να συνδεθούν οι επαφές τους με την πλατφόρμα και να βρουν με τον τρόπο αυτό μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα τα προφίλ των φίλων τους – θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών της πλατφόρμας.
Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, όμως, ο τεχνολογικός κολοσσός δεν φαίνεται να πήρε στα σοβαρά το εν λόγω ζήτημα. Πρόσφατα, μάλιστα, σύμφωνα με το BusinessInsider, αποκαλύφθηκε πως οι ανησυχίες δεκάδων ειδικών και ερευνητών σε θέματα ασφαλείας στον κυβερνοχώρο επιβεβαιώθηκαν. Ειδικότερα, τον Αύγουστο του 2019, άγνωστος εισβολέας κατάφερε να κλέψει προσωπικά δεδομένα και πιο συγκεκριμένα αριθμούς τηλεφώνου, τοποθεσίες και άλλες προσωπικές πληροφορίες από 533 εκατομμύρια χρήστες της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, έγινε γνωστό ότι τα εν λόγω δεδομένα διέρρευσαν στο διαδίκτυο. Αυτά τα περιστατικά δείχνουν πως βασικές λειτουργίες των υπηρεσιών που προσφέρει η Facebook θέτουν σε κίνδυνο προσωπικά δεδομένα των χρηστών της ενώ συγχρόνως εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία αξιολογεί τη σοβαρότητα των απειλών για τα τέτοιου είδους ζητήματα.
Από την πλευρά της, η εταιρεία τεχνολογίας δηλώνει πως μόλις έγινε αντιληπτή η κακόβουλη δραστηριότητα το 2019, προχώρησε σε σημαντικές διορθώσεις και αλλαγές του λογισμικού της για να αποτρέψει παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Σε δήλωσή του, μάλιστα, ο εκπρόσωπος της εταιρείας Τζο Όζμπορν ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με τα χρόνια, συνεργαστήκαμε με την κοινότητα ασφαλείας για τη βελτίωση των υπηρεσιών μας και τη λήψη μέτρων που θα προστατεύουν όσο το δυνατόν καλύτερα την ιδιωτική ζωή των χρηστών μας, ανεξάρτητα από το πόσο απίθανη και μικρή θα είναι η απειλή. Καμία εταιρεία, ωστόσο δεν μπορεί να εξαλείψει πλήρως το κίνδυνο, αλλά μπορούμε όλοι να ενισχύσουμε την άμυνα μας.»
Οι εισβολείς θα μπορούσαν, σημείωσαν οι ερευνητές, να δημιουργήσουν ένα ψεύτικο βιβλίο επαφών με υποθετικούς αριθμούς και στη συνέχεια να συλλέξουν τα προσωπικά δεδομένα των πραγματικών ανθρώπων με τους οποίους αυτοί οι αριθμοί θα τύχαινε να αντιστοιχούν.