Στο φαινόμενο νοσίμπο, σύμφωνα με το οποίο κάποιος αισθάνεται παρενέργειες, όπως ναυτία και κόπωση, μετά από χορήγηση εικονικής θεραπείας χωρίς δραστική ουσία, οφείλεται, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα ένα μέρος των παρενεργειών μετά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.
Οι επιστήμονες Γιούλια Χάας, Σάρα Μπαλού και Φριντερίκε Μπέντερ από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου Philipps της πόλης Μάρμπουργκ, σημειώνουν στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Medical Association (JAMA), ότι το 76% των εμβολιασμένων στη πρώτη δόση και το 52% μετά τη δεύτερη ανέφεραν παρενέργειες που, βάσει του μαθηματικού μοντέλου που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές, οφείλονται στο φαινόμενο νοσίμπο.
Το φαινόμενο πλασίμπο είναι γνωστότερο στο ευρύ κοινό από το φαινόμενο νοσίμπο. Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν ότι οι προσδοκίες για αποθεραπεία ενισχύουν συχνά την επίδραση ενός εικονικού παρασκευάσματος. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει στο φαινόμενο νοσίμπο όπου αρκεί και μόνο η προσδοκία για αρνητικές παρενέργειες, όπως πχ. πόνοι, για να εμφανιστούν στο σώμα.
Οι επιστήμονες από το αμερικανικό και το γερμανικό Πανεπιστήμιο εξέτασαν από κοινού 12 έρευνες με συνολικά 45.380 εμβολιασμένους από 16 ετών και πάνω. Από αυτούς 22.578 έλαβαν ένα εικονικό φάρμακο.
Μετά την πρώτη δόση το 35,2% των ανθρώπων που έλαβαν εμβόλιο-πλασίμπο (αλατόνερο) έκαναν λόγο για συστημικές παρενέργειες, δηλαδή πονοκέφαλο και υπνηλία. Το 16% ανέφερε λεγόμενες τοπικές παρενέργειες, στην περιοχή της ένεσης, όπως για παράδειγμα πιασμένο χέρι, πρήξιμο, φλεγμονή στο σημείο του εμβολιασμού.
Σε αντίθεση οι παρενέργειες σε όσους έκαναν πράγματι εμβόλιο είναι πολύ περισσότερες. Το 46,3% έκαναν λόγο για συστημικές παρενέργειες μετά την πρώτη δόση και το 66,77% για τοπικές παρενέργειες. Μετά τη δεύτερη δόση τα ποσοστά αυξήθηκαν σε 61,4% συστημικές παρενέργειες και 72,8% τοπικές.
Πηγή: Deutsche Welle