Κοντά στα επίπεδα ρεκόρ παραμένουν οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία διέκοψε τις ροές πρώτων υλών και εμπορευμάτων τροφοδοτώντας την εκτίναξη των τιμών και επιδεινώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης σε πολλές περιοχές του πλανήτη.
Ο δείκτης τιμών τροφίμων του ΟΗΕ μειώθηκε κατά 0,6% τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο, και διαμορφώθηκε στο 157,4 παραμένοντας πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά που καταγράφτηκαν τον Μάρτιο, αμέσως μετά την έναρξη της σύρραξης.
Οι τιμές των φυτικών ελαίων μειώθηκαν κατά 3,5%, εν μέρει λόγω της άρσης της απαγόρευσης εξαγωγής φοινικέλαιου από την Ινδονησία, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).
Οι αγρότες αντιμετωπίζουν υψηλό ρεκόρ στο κόστος ενέργειας και εισροών και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η έλλειψη λιπασμάτων μπορεί να αποτελέσει παράγοντα επιδείνωσης της επισιτιστικής κρίσης το 2023, την ώρα που οι τιμές των τροφίμων είχαν ήδη αυξηθεί λόγω των διαταραχών στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και των δεδομένων που δημιουργήθηκαν κατά την ανάκαμψη από την πανδημία. Και βέβαια ο πληθωρισμός στα τρόφιμα πλήττει περισσότερο τις φτωχές χώρες, όπου η διατροφή αποτελεί μεγάλο μέρος των οικογενειακών προϋπολογισμών.
Η εισβολή της Ρωσίας μείωσε κατακόρυφα τις εξαγωγές από την Ουκρανία, από τους κορυφαίους εξαγωγείς σιτηρών και φυτικών ελαίων στον κόσμο. Ο αποκλεισμός βασικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας έχει επιδεινώσει τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, εκτοξεύοντας τις τιμές στα ύψη. Μπροστά στη νέα κατάσταση, ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η έλλειψη τροφίμων μπορεί να απομακρύνει από τις εστίες τους εκατομμύρια ανθρώπους.