H γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung αφιερώνει μια σελίδα στο οικονομικό της ένθετο στην Ελλάδα και στην πορεία που έχει διανύσει η χώρα από τότε που ανέλαβε την ηγεσία ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα.
Το άρθρο υπογράφει ο Ρίχαρντ Φραουνμπέργκερ, αναφέρει η DW. Ξεκινάει από τον Ιούλιο του 2015 κάνοντας μια αναφορά στις διαπραγματεύσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, στις υποσχέσεις που έδωσε και στην απογοήτευση που ακολούθησε στον κόσμο, όπως μεταφέρει η Deutsche Welle. Ο Ρίχαρντ Φραουνμπέργκερ διαπιστώνει: «Η χώρα βυθίστηκε σε σοκ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, η πρώτη αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας, η πρώτη κυβέρνηση κατά της πολιτικής λιτότητας μέσα στην Ευρωζώνη, η αναβίωση του ονείρου της ελληνικής αριστεράς που ηττήθηκε στον εμφύλιο του 1949, συνεχίζει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αυτό που ξεκίνησαν οι προκάτοχοί του, και αυτό μέσα σε μια ύφεση που διαρκεί εδώ και επτά χρόνια, με εισοδήματα που συρρικνώνονται και την ανεργία που φθάνει το 24%, την υψηλότερη στην Ευρώπη».
Και το άρθρο συνεχίζει λίγο παρακάτω: «Το σοκ είναι πολύ βαθύ για την ρεαλιστική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν η τελευταία ελπίδα που είχε απομείνει σε έναν βαθιά απογοητευμένο λαό, ένας φάρος στα πολιτικά ερείπια της Ελλάδας. Και παρόλο που όλοι ήξεραν πόσο εύκολα λένε λόγια οι πολιτικοί, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο Τσίπρας, η ενσάρκωση της πολιτικής και κοινωνικής νέας αρχής, θα καταπατούσε όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις και θα τις έστρεφε στην άλλη κατεύθυνση. Αντί για την σοκολάτα που του υποσχέθηκαν, το παιδί εισέπραξε ένα χαστούκι. Αυτή είναι η κατάσταση. Παραίτηση, απογοήτευση, πικρία. Τίποτα δεν άλλαξε, τίποτα δεν έγινε καλύτερο για τους πολίτες. Αντίθετα. Για αυτό και υπάρχει αυτή η απάθεια, το σοκ».
«Καμία διάθεση πλέον για δημοψηφίσματα»
Το άρθρο συνεχίζει αναφέροντας πως όχι μόνο οι πολίτες αλλά και η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. Κάνει λόγο για τα «κόκκινα» δάνεια, σημειώνοντας ότι από την όλη κατάσταση πλήττονται περισσότερο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Περιγράφει ακόμη την άσχημη κατάσταση στον κατασκευαστικό τομέα και κάνει λόγο για «σχεδόν ανυπαρξία» αγοροπωλησιών ακινήτων.
Και η Frankfurter Allgemeine Zeitung συνεχίζει: «…η Ελλάδα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται μια οικονομική πολιτική που θα φέρει επιχειρήσεις στη χώρα και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Πολιτική σταθερότητα, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην οικονομία. Η κυβέρνηση αντιδρά όμως διστακτικά, με μισή καρδιά, αντιπαραγωγικά».
Τέλος, η εφημερίδα αναφέρεται και στο Brexit και θεωρεί πως θα έχει αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα μια και η Βρετανία ήταν ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες της Ε.Ε. Ωστόσο συμπεραίνει «οι συνέπειες του Brexit δεν μπορούν ακόμη να εκτιμηθούν. Ένα όμως είναι βέβαιο: κανείς δεν θα ήθελε ένα δημοψήφισμα για Grexit, ούτε η κυβέρνηση ούτε οι ψηφοφόροι. Μετά το γνωστό δημοψήφισμα και το 'όχι', οι Έλληνες δεν έχουν πλέον διάθεση για άλλα δημοψηφίσματα».