Λίγες ημέρες απομένουν για να μπούμε στον Οκτώβριο και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης «ακονίζουν» ήδη τα μαχαίρια τους, εν όψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους δανειστές της, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Έτσι, από τη μία το Bloomberg σημειώνει ότι, όσο πλησιάζει η ώρα της τρίτης αξιολόγησης τόσο πιο έντονα εγείρονται τα ερωτήματα για το αν η Ελλάδα θα καταφέρει να σταθεί στα πόδια της μετά το τέλος του προγράμματος.
Σε εκτενές δημοσίευμα, με τίτλο «ήρθε η ώρα της αξιολόγησης του προγράμματος στην Ελλάδα και οι αγορές είναι επιφυλακτικές και πάλι», το διεθνές πρακτορείο σημειώνει ότι το έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης είναι κομβικής σημασίας για τους επενδυτές και την πορεία της χώρας.
Financial Times: Οι ελληνικές τράπεζες δέχονται χτύπημα από την αβεβαιότητα αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
Την ίδια ώρα, η βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη τραπεζικές πηγές, αναφέρει ότι τα νέα σχέδια των τραπεζών έχουν δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στους στόχους του 2018-2019.
Αυτή η εξέλιξη, όπως αναφέρουν οι FT, αυξάνει το αρνητικό συναίσθημα που έχει ήδη αρχίσει να «γεννιέται» γύρω από τις ελληνικές τράπεζες, κυρίως λόγω της διαφωνίας μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και των Ευρωπαίων δανειστών. Είναι εμφανές, λοιπόν, ότι στήνεται ένα σκηνικό δύσκολων διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης.
Η βρετανική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι, την περασμένη Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, δήλωσε ότι το Ταμείο πιθανώς να απαιτήσει τη λήψη νέων μέτρων για την επόμενη χρονιά.
«Τον Ιούλιο το ΔΝΤ είχε υπολογίσει ότι οι δανειστές της Ελλάδας θα χρειαστούν τουλάχιστον δέκα δισ. έξτρα χρηματοδότηση, εγείροντας με αυτό τον τρόπο το ενδεχόμενο μιας νέας αναχρηματοδότησης» γράφει η βρετανική εφημερίδα, που παράλληλα τονίζει ότι αυτή η ανασφάλεια έχει κάνει τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών να κατρακυλούν.