Ακόμα και σε εκκαθάριση μπορεί να οδηγηθούν, σε ακραίες περιπτώσεις, οι πιο αδύναμες τράπεζες της Ευρωζώνης, εξαιτίας της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να θέσουν φιλόδοξους στόχους και χρονοδιαγράμματα για τη μείωση των κόκκινων δανείων, προειδοποιεί η Fitch. Αντίθετα, για τις τράπεζες που έχουν τους πόρους και τη δυνατότητα να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια –αντλώντας νέα κεφάλαια εάν αυτό χρειαστεί- η πρωτοβουλία της ΕΚΤ είναι θετική, αναφερει το ependisinews.
Η Fitch προειδοποιεί πως υπάρχουν όρια στο πόσο γρήγορα μπορεί η ΕΚΤ να αναγκάσει κάποιες από τις πιο αδύναμες τράπεζες να μειώσουν τα NPLs, χωρίς να αποκρυσταλλώσει κεφαλαιακά ελλείμματα, τα οποία ενδεχομένως να μην μπορούν να καλυφθούν ιδιωτικά. Βέβαια, σε κάποιες περιπτώσεις, η προληπτική ανακεφαλαιοποίηση με κρατικά κεφάλαια ίσως να είναι δυνατή για κάποιες τράπεζες, εάν πληρούνται αυστηρές προϋποθέσεις, σημειώνει ο οίκος.
Η Fitch υπολογίζει ότι τουλάχιστον 35 από τις 125 συστημικά σημαντικές τράπεζες έχουν κόκκινα δάνεια που είναι διπλάσια του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Αυτές βρίσκονται κυρίως στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, αλλά κάποιες λειτουργούν σε πιο ισχυρές οικονομίες της Β. Ευρώπης.
Σε χώρες με υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων, η εκκαθάριση μίας ή περισσοτέρων προβληματικών τραπεζών θα μπορούσε να βοηθήσει τον υπόλοιπο κλάδο, εάν γίνει προσεκτικά, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η βραχυπρόθεσμη χρηματοοικονομική σταθερότητα. Άλλωστε, η Fitch εκτιμά ότι κάποιες χώρες της Ευρωζώνης έχουν περισσότερες τράπεζες από όσες χρειάζονται.