Oι τέσσερις εγχώριες συστημικά σημαντικές τράπεζες της Ελλάδας έχουν περιθώριο αξιολόγησης για να αντιμετωπίσουν τους αυξημένους μακροοικονομικούς κινδύνους από τις πληθωριστικές πιέσεις και τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφέρει η Fitch Ratings.
Η Eurobank (Β+/σταθερή), η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Β+/σταθερή), η Alpha Bank (Β/θετική) και η Τράπεζα Πειραιώς (Β-/θετική) έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο με την απομείωση του κινδύνου στους ισολογισμούς τους, γεγονός που έχει βελτιώσει τη διαρθρωτική τους ικανότητα να παράγουν κέρδη και αναμένεται να συμβάλει στη στήριξη της κεφαλαιοποίησής τους.
Η Fitch αναβάθμισε τις τράπεζες τον Φεβρουάριο του 2022, αντανακλώντας αυτή την πρόοδο, και οι Προοπτικές εξακολουθούν να σηματοδοτούν περιθώριο αξιολόγησης για όλες τις τράπεζες και θετικές πιστωτικές τάσεις για δύο από αυτές.
Η Ελλάδα έχει περιορισμένους άμεσους εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία και οι Ρώσοι επισκέπτες δεν είναι σημαντικοί για τον τουριστικό της τομέα. Ωστόσο, ο πόλεμος έχει ωθήσει τις τιμές των βασικών εμπορευμάτων προς τα πάνω και έχει εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση πιστώσεων και να αυξήσει τον πιστωτικό κίνδυνο στα χαρτοφυλάκια δανείων των τραπεζών.
«Αναμένουμε ότι οι τέσσερις τράπεζες θα αναβάλουν την έκδοση και την αναχρηματοδότηση του χρέους εξυγίανσης λόγω της αυξημένης μεταβλητότητας της αγοράς και των μεγαλύτερων πιστωτικών περιθωρίων. Έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος του 2025 για να εκπληρώσουν την τελική ελάχιστη απαίτηση για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις και εκτιμούμε ότι πρέπει ακόμη να αντλήσουν περίπου 12 δισ. ευρώ, δεδομένων των μεταβατικών συνολικών κεφαλαιακών δεικτών τους στο τέλος του 2021», επισημαίνει.
Η Fitch αναμένει ότι η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής θα είναι σταδιακή και δεν θα προκαλέσει ξαφνική αύξηση του κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών. Η ΕΚΤ έχει αναλάβει ισχυρές δεσμεύσεις για τη συνέχιση της στήριξής της προς την Ελλάδα. Θα συνεχίσει το πανδημικό πρόγραμμα επείγουσας αγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων (GGBs) πέραν των εξαγορών και έχει παρατείνει την εξαίρεση για τα GGBs που είναι αποδεκτά ως ενέχυρο για τα repos της ΕΚΤ μέχρι το τέλος του 2024. Το προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας των τραπεζών έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης των καταθέσεων και της καλύτερης πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές.