Ακόμα υψηλότερα θα φτάσουν φέτος οι τουριστικές αφίξεις στην Ελλάδα, ενώ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα η χώρα θα υποδέχεται σχεδόν 40 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο, εκτιμά η BMI, της Fitch Solutions. Ο οίκος βλέπει «άνοιγμα» της Ελλάδας σε αγορές με ισχυρές προοπτικές, όπως αυτές της Κίνας και της Ινδίας, προειδοποιεί, ωστόσο, για τις προκλήσεις του υπερτουρισμού.
Σύμφωνα με την Fitch Solutions, ο ελληνικός τουρισμός θα κινηθεί ακόμα υψηλότερα φέτος, αφότου πέτυχε την πλήρη ανάκαμψή του από την πανδημία το 2023, ενώ τα επόμενα χρόνια θα πετύχει αύξηση των αφίξεων τόσο από τις παραδοσιακές αγορές όσο και από νέες αγορές. Οι καμπάνιες προώθησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και η επέκταση των δικτύων άμεσων αεροπορικών συνδέσεων θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να παρουσιαστεί σαν ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός.
Έτσι, οι αναλυτές υπολογίζουν ότι οι αφίξεις θα αυξηθούν φέτος κατά 5,3%, στα 34,5 εκατ. άτομα, από 32,7 εκατ. άτομα το 2023. Ήδη, ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται στο 104,4% των επιπέδων του 2019, σημειώνει η Fitch Solutions, καθώς στην τελευταία κανονική χρονιά πριν από την πανδημία, η χώρα είχε υποδεχθεί 31,3 εκατ. τουρίστες.
Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, οι τουριστικές αφίξεις αναμένεται να φτάσουν στα 39,3 εκατ. άτομα έως το 2028, εμφανίζοντας έναν μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 3,7%.
Οι ευρωπαϊκές αγορές –Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Ιταλία- αναμένεται να είναι η βασική πηγή αφίξεων για το 2024, όμως η Fitch εκτιμά ότι η διαφοροποίηση θα αυξάνεται όλο και περισσότερο σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς η Ελλάδα θα προωθείται σαν ένας ελκυστικός προορισμός. Μάλιστα, θα μπορέσει να προσελκύσει τουρίστες από αγορές με ισχυρές προοπτικές, όπως η Κίνα και η Ινδία.
Βέβαια, ο οίκος τονίζει ότι ο υπερτουρισμός αποτελεί έναν κίνδυνο για την ικανότητα της Ελλάδας να προσφέρει τουριστικές υπηρεσίες εν μέσω αύξησης των αφίξεων. Το πρόβλημα αυτό μπορεί επίσης να εκδηλωθεί μέσω της ασθενούς συντήρησης δημοφιλών τουριστικών αξιοθέατων και υποδομών.