Απογείωση της ανάπτυξης τουλάχιστον κατά 10,6% προβλέπει για την ελληνική οικονομία τη διετία 2021-2022, το τμήμα ανάλυσης της Fitch Solutions.
Η Fitch Solutions είναι θυγατρική του οίκου Fitch, αλλά λειτουργεί ανεξάρτητα ως προς τις αναλύσεις της. Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2021, αναμένεται στο 6,3%, ενώ για το 2022 τοποθετείται στο 4,3%, ωστόσο, ο χρηματοοικονομικός οίκος επισημαίνει ότι θα υπάρξει και νέα αναθεώρηση. Η ισχυρή άνοδος της οικονομίας, έλαβε στήριξη από τη σημαντική αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (9,0% ετησίως) και των εξαγωγών (7,1% ετησίως) εν μέσω της χαλάρωσης των περιορισμών στην οικονομία και τον τουρισμό τον Μάιο.
Η Fitch Solutions αναμένει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της ιδιωτικής κατανάλωσης και των εξαγωγών θα παραμείνουν ισχυροί για το υπόλοιπο του 2021, συμβάλλοντας κατά 3,5% και 5,8% αντίστοιχα στο πραγματικό ΑΕΠ. Η εξέλιξη της εκστρατείας εμβολιασμού της Ελλάδας - με το μερίδιο του πληθυσμού που έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίων να έχει αυξηθεί από 9,1% στα τέλη Απριλίου σε 56,8% στα μέσα Σεπτεμβρίου - επέτρεψε στην κυβέρνηση να χαλαρώσει όλο και περισσότερο τους περιορισμούς. Οι δείκτες υψηλής συχνότητας δείχνουν ότι οι καταναλωτές επιστρέφουν όλο και περισσότερο σε χώρους λιανικού εμπορίου και αναψυχή, όπως επισημαίνει. Η βασική προσδοκία της Fitch Solutions είναι οι πολιτικές που σχετίζονται με την πανδημία θα παραμείνουν πιο χαλαρές από ό,τι ήταν στο διάστημα μεταξύ του δ’ τριμήνου του 2020 και του α’ τριμήνου του 2021, διευκολύνοντας την απελευθέρωση της συσσωρευμένης ζήτησης.
Παράλληλα, η ανάκαμψη του τουρισμού σε σχέση με το 2020 - αν και ακόμα κάτω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία - θα προσφέρει επίσης στήριξη στην ανάπτυξη του 2021. Πριν από τον Μάιο του 2021, ο εισερχόμενος τουρισμός ήταν πολύ περιορισμένος λόγω περιορισμών στον αριθμό των χωρών από τις οποίες επιτρεπόταν η είσοδος των τουριστών στην Ελλάδα. Τα χρόνια πριν από την πανδημία, η περίοδος Ιουλίου-Αυγούστου αντιπροσώπευε συνήθως το 40% των εσόδων από τον τουρισμό. Ως εκ τούτου, με τα αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού στην Ελλάδα και στις κύριες χώρες τουρισμού της χώρας, παράλληλα με την υιοθέτηση του ψηφιακού πιστοποιητικού, η Fitch Solutions αναμένει ότι η αύξηση του τουρισμού και εξαγωγών υπηρεσιών το τρίτο τρίμηνο θα σημειώσει αξιοσημείωτη αύξηση σε σχέση με το 2020. Επιπλέον, με τον τουρισμό που απασχολεί πάνω από το ένα τέταρτο του εργατικού πληθυσμού, η ανάκαμψη του τομέα θα ενισχύσει περαιτέρω το εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών το 2021. Ωστόσο, τα τουριστικά κέρδη θα παραμείνουν περιορισμένα βραχυπρόθεσμα λόγω της συνεχούς αβεβαιότητας γύρω από την Covid-19, ενώ ορισμένες χώρες εξακολουθούν να απαιτούν από τους ταξιδιώτες να απομονώνονται όταν επιστρέφουν από την Ελλάδα.
Η ανάκαμψη του διεθνούς περιβάλλοντος θα στηρίξει επίσης τις εξαγωγές αγαθών τα επόμενα τρίμηνα, όπως επισημαίνει. Συγκεκριμένα, εκτιμά πως η χαλάρωση των περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία και η αυξανόμενη ζήτηση πετρελαίου και κεφαλαιουχικών αγαθών στους μεγάλους ευρωπαϊκούς εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας θα υποστηρίξουν τις εξαγωγές τα επόμενα τρίμηνα. Παράλληλα αναμένει ότι οι επενδύσεις θα σημειώσουν σημαντική ανάκαμψη επίσης το 2021, συμβάλλοντας κατά 1% στην ανάπτυξη του ΑΕΠ. Η αυξημένη εγχώρια και εξωτερική ζήτηση θα ωθήσουν την αύξηση των δαπανών από τις ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ θα βελτιώσουν τις ταμειακές τους ροές, τη στιγμή που και οι εισροές από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης θα αυξάνονται.
Το 2022, έχοντας επιστρέψει πλέον στα προ πανδημίας επίπεδα, η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς της τάξης του 4,3%. Η ιδιωτική κατανάλωση θα υποστηριχθεί από την περαιτέρω χαλάρωση της εγχώριας ζήτησης καθώς και με την εφαρμογή των φορολογικών περικοπών. Η ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας παράλληλα με τη μείωση του φόρου εταιρειών από 24% σε 22% το 2022 θα δώσει επίσης κίνητρα για μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις, ενώ οι δημόσιες επενδύσεις στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης, ενισχύουν δυναμική. Επίσης, όπως εκτιμά η Fitch Solutions, Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα σημειώσουν περαιτέρω κέρδη καθώς οι αφίξεις τουριστών και η εξωτερική ζήτηση για αγαθά θα ανακάμψουν.