Αισιόδοξες θεωρεί η Fitch κάποιες από τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας, όμως αναγνωρίζει ότι αυτές υπογραμμίζουν την ευρεία δέσμευση των αρχών στη δημοσιονομική σύνεση και ενισχύουν τη δική της εκτίμηση ότι το χρέος θα συνεχίσει να μειώνεται μεσοπρόθεσμα.
Το Πρόγραμμα Σταθερότητας προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 2,3% φέτος, έναντι 0,8% που βλέπει η Fitch για το σύνολο του 2023. Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται στο 1,8% του ΑΕΠ και το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,1%, με το τελευταίο να φτάνει στο 2,5% του ΑΕΠ το 2026.
Όπως σημειώνει η Fitch, η αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας στο BB+ τον Ιανουάριο, αντανακλούσε την προσδοκία της για καλύτερα αποτελέσματα σε έλλειμμα και χρέος. Οι επιδόσεις του 2022 ήταν ακόμα καλύτερες από τις προβλέψεις της.
Παρά το θετικότερο των εκτιμήσεων σημείο εκκίνησης, η Fitch προειδοποιεί ότι οι στόχοι του Προγράμματος Σταθερότητας ενδέχεται να αποδειχθούν αισιόδοξοι εν μέρει γιατί η πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από την προσδοκώμενη αύξηση των επενδύσεων. Οι επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθούν στο 15,3% το 2023, από 13,7% πέρυσι, με την αποτελεσματική υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.
Όμως, η Fitch προειδοποιεί ότι η σύσφιγξη των χρηματοδοτικών συνθηκών θα επηρεάσει αρνητικά τις εκτός του Ταμείου Ανάκαμψης επενδύσεις. Επιπλέον, ο παρατεταμένος εκλογικός κύκλος θα μπορούσε να προκαλέσει καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, επιβαρύνοντας την ανάπτυξη.
Οι εκλογές
Σε ό,τι αφορά τις εκλογές, η Fitch σημειώνει ότι μια δεύτερη προσφυγή στις κάλπες ενδέχεται να χρειαστεί. Η πιο εποικοδομητική σχέση ανάμεσα στις ελληνικές κυβερνήσεις και τους ξένους πιστωτές στηρίζεται στο πιο σταθερό εγχώριο πολιτικό περιβάλλον, το οποίο επέτρεψε και τη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας, επισημαίνεται.
Πάντως, το κεντρικό σενάριο του οίκου αξιολόγησης προβλέπει σταθερότητα, σε γενικές γραμμές, στην πολιτική και πέραν των εκλογών του 2023.
Σε κάθε περίπτωση, η Fitch βλέπει κάποιο βαθμό δημοσιονομικής αβεβαιότητα λόγω των εκλογών, αφού στο Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν έχουν συμπεριληφθεί δημοσιονομικά μέτρα αξίας 0,1% του ΑΕΠ για το 2024 και 0,3% για το 2025 και το 2026, που ανακοινώθηκαν προεκλογικά.
Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η συγκράτηση των δαπανών μπορεί να αποδειχθεί πιο δύσκολη έπειτα από την πλήρη άρση των προσωρινών μέτρων για την πανδημία και εάν η αύξηση των εσόδων επιβραδύνει σημαντικά. Τονίζουν, άλλωστε, ότι το δημοσιονομικό όφελος από τον υψηλό πληθωρισμό για τα έσοδα δεν θα κρατήσει για πολύ, κάτι που αναγνωρίζει και το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Σε κάθε περίπτωση, η Fitch σημειώνει ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας υπογραμμίζει την ευρεία δέσμευση των αρχών στη δημοσιονομική σύνεση. Τα μικρότερα των προβλέψεων πρωτογενή πλεονάσματα δεν αναμένεται να εκτροχιάσουν τη μείωση του χρέους, όμως ο οίκος προβλέπει πιο αργή μείωση του χρέους το επόμενο διάστημα, με αποτέλεσμα να αμφισβητεί τον στόχο του Προγράμματος Σταθερότητας για 135,2% το 2026.