Βεβαίωση για τη συνέχεια των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης δίνει το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Fitch, οι οποίοι σχολιάζουν ότι με τη διασφάλιση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από τη Νέα Δημοκρατία αποφεύγεται η παράταση της περιόδου πολιτικής αβεβαιότητας. Εξ ου και ο οίκος θεωρεί πλέον πιθανό το περιθώριο υπερ-απόδοσης της Ελλάδας στο δημοσιονομικό πεδίο.
Πλέον, η Νέα Δημοκρατία έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει τις πολιτικές της προηγούμενης τετραετίας, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας μείωσης του δημόσιου χρέους, αλλά και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, όπως αυτές που συνδέονται με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και έχουν στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων, σχολιάζουν οι αναλυτές.
Για την Fitch, ο πήχυς της ελληνικής ανάπτυξης είχε ήδη τεθεί πολύ ψηλά στο 2-2,5% για την περίοδο 2023-2026, υψηλότερα δηλαδή από την ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Οι οικονομικές προβλέψεις στην πιο πρόσφατη αξιολόγηση της χώρας στις αρχές του μήνα -όπου η Fitch επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση BB+ διατηρώντας σταθερή την προοπτική- στηρίχθηκαν στην εκτίμηση ότι οι αρμόδιες αρχές θα συνεχίσουν στην ίδια πορεία σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο, σημειώνουν οι αναλυτές.
Ωστόσο, συμπληρώνουν, δεδομένου ότι η κυβέρνηση επιβεβαίωσε εκ νέου τις οικονομικές δεσμεύσεις, η Ελλάδα ενδέχεται να υπερβεί αυτές τις προβλέψεις. Όπως αναφέρουν, το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει ότι στο επίκεντρο της δημοσιονομικής πολιτικής θα τεθεί ξανά η μείωση του χρέους, η οποία ξεπέρασε τις προσδοκίες την προηγούμενη τετραετία. Στο πλαίσιο αυτό, το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας στοχεύει στην περαιτέρω βελτίωση των δημοσιονομικών με πρωτογενή πλεονάσματα να συμβάλλουν στη μείωση της αναλογίας χρέους/ΑΕΠ.
Επίσης, ο οίκος προβλέπει αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1% του ΑΕΠ το 2023 και στο 2% το 2024 από 0,1% το 2022, ενώ στο βασικό σενάριο αναμένει πτώση της αναλογίας χρέους/ΑΕΠ στο 162,2% το 2023 και στο 154,4% το 2024.
Όπως σημειώνει η Fitch, ο κίνδυνος δημοσιονομικής υπο-απόδοσης είναι σε μεγάλο βαθμό περιορισμένος σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Αντιθέτως, τα στοιχεία καταδεικνύουν μεγαλύτερο περιθώριο για περαιτέρω υπερ-απόδοση. Οι αναλυτές υπενθυμίζουν πως η ΝΔ δεσμεύτηκε για δαπάνες 9 δισ. ευρώ την επόμενη τετραετία, αλλά περίπου τα τρία τέταρτα αυτών έχουν ήδη υπολογιστεί στον υφιστάμενο προϋπολογισμό και το πρόγραμμα σταθερότητας. Εάν η Ελλάδα συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό η αύξηση των εσόδων, σημειώνουν οι αναλυτές, ορισμένα από αυτά τα μέτρα μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς να οδηγήσουν σε διεύρυνση του ελλείμματος, σχολιάζει ο οίκος
Ωστόσο, σημειώνει πως μακροπρόθεσμα ενδέχεται να καταστεί δυσκολότερη η μείωση του χρέους, λόγω των κοινωνικών δαπανών και των επιτοκίων, εφόσον η Ελλάδα αυξήσει τη χρηματοδότησή της από τις αγορές. Επίσης, τονίζουν οι αναλυτές, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε περιοχές πιο «ευαίσθητες» πολιτικά, όπως η υγεία, επίσης ενδέχεται να καταστούν δυσκολότερες στο μέλλον.