Ψάχνετε για παραδείγματα πραγματικής ηγεσίας κατά τη διάρκεια της κρίσης; To περιοδικό Forbes συσχέτισε την αποτελεσματικότητα της απάντησης των κρατών στην κρίση του κορωνοϊού με το φύλο των ηγετών και καταλήγει σε ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα:
Από την Ισλανδία μέχρι την Ταϊβάν και από τη Γερμανία στη Νέα Ζηλανδία, οι γυναίκες αρχηγοί παραδίδουν μαθήματα διαχείρισης της κρίσης.
Οι ηγέτες αυτών των χωρών μας δείχνουν έναν ελκυστικό εναλλακτικό τρόπο άσκησης εξουσίας. Τι μας διδάσκουν;
Αλήθεια
Η Άνγκελα Μέρκελ, η καγκελάριος της Γερμανίας, κινητοποιήθηκε γρήγορα και είπε ήρεμα στους συμπατριώτες της ότι επρόκειτο για κάτι σοβαρό, ένας ιός που θα προσβάλει έως και το 70% του πληθυσμού. «Είναι σοβαρό,» είπε, «να το αντιμετωπίσετε με σοβαρότητα.» Το έκανε εκείνη, το έκαναν και οι συμπατριώτες της. Οι έλεγχοι ξεκίνησαν από την αρχή. Η Γερμανία προσπέρασε τις φάσεις άρνησης, θυμού και ανοησίας που έχουμε δει αλλού. Οι αριθμοί της χώρας είναι πολύ χαμηλότεροι από τους ευρωπαίους γείτονές της και υπάρχουν ενδείξεις ότι ενδέχεται να είναι σε θέση να αρχίσουν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς σχετικά σύντομα.
Αποφασιστικότητα
Μεταξύ εκείνων που κινήθηκαν πρώτοι και με ταχύτητα ήταν η πρόεδρος της Ταιβάν Tsai Ing-wen. Τον Ιανουάριο, με τα πρώτα σημάδια της νέας ασθένειας, εισήγαγε 124 μέτρα για να εμποδίσει την εξάπλωση, χωρίς να χρειαστεί να επιβάλλει lockdown που καθιερώθηκε στη συνέχεια σε πολλές χώρες. Στην παρούσα φάση στέλνει 10 εκατομμύρια μάσκες προσώπου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Η Tsai Ing-wen κατόρθωσε να επιτύχει αυτό που το CNN χαρακτηρίζει «μία από τις καλύτερες αντιδράσεις παγκοσμίως», διατηρώντας την επιδημία υπό έλεγχο και καταγράφοντας ακόμα και τώρα μόνο έξι θανάτους.
Η Jacinda Ardern στη Νέα Ζηλανδία επέβαλε νωρίς το lockdown και ήταν απολύτως ξεκάθαρη τόσο για την κήρυξη της χώρας στο μέγιστο επίπεδο συναγερμού όσο και για τον λόγο. Επέβαλε μέτρα αυτο-απομόνωση στα άτομα που εισέρχονταν στη Νέα Ζηλανδία εκπληκτικά νωρίς, όταν υπήρχαν μόλις 6 κρούσματα σε ολόκληρη τη χώρα, και αμέσως μετά απαγόρευσε εξ ολοκλήρου την είσοδο αλλοδαπών στη χώρα. Η σαφήνεια και η αποφασιστικότητα διασώζουν τη Νέα Ζηλανδία από τη θύελλα της πανδημίας. Μέχρι τα μέσα Απριλίου στη χώρα καταγράφονται μόνο τέσσερις θάνατοι, και ενώ άλλες χώρες κάνουν λόγο για άρση των περιορισμών, η Ardern προσθέτει νέους, επιβάλοντας σε όλους τους Νεοζηλανδούς που επιστρέφουν στη χώρα καραντίνα σε καθορισμένες τοποθεσίες για 14 ημέρες.
Τεχνολογία
Η Ισλανδία, υπό την ηγεσία της πρωθυπουργού Katrín Jakobsdóttir, παρέχει δωρεάν εξετάσεις για τον κορωνοϊό σε όλους τους πολίτες της και θα αποτελέσει key case study για τα πραγματική εξάπλωση και τη θνησιμότητα του Covid-19. Οι περισσότερες χώρες περιορίζουν τις εξετάσεις σε άτομα με ενεργά συμπτώματα. Η Ισλανδία, όχι. Με βάση τον πληθυσμό της, η χώρα έχει ήδη εξετάσει πέντε φορές περισσότερους ανθρώπους από ότι η Νότια Κορέα και έχει δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης του ιού, το οποίο σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να επιβάλει lockdown ή ακόμα και να κλείσει τα σχολεία.
Η Sanna Marin έγινε η νεότερη αρχηγός κράτους στον κόσμο όταν εξελέγη τον περασμένο Δεκέμβριο στη Φινλανδία. Χρειάστηκε μία ηγέτης της γενιάς των millennial για να χρησιμοποιήσει τους influencers των social media ως βασικούς παράγοντες στην καταπολέμηση της κρίσης του κορωνοϊού. Κατανοώντας ότι δεν διαβάζουν όλοι εφημερίδες προσκάλεσε τους influencers κάθε ηλικίας να διαδώσουν πληροφορίες σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας.
Αγάπη
Η πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Erna Solberg, είχε την πρωτότυπη ιδέα να χρησιμοποιήσει την τηλεόραση για να μιλήσει απευθείας στα παιδιά της χώρας της. Βάση της έμπνευσής της η 3λεπτη συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει λίγες μέρες νωρίτερα ο Δανός πρωθυπουργός Mette Frederiksen. Η Solberg πραγματοποίησε μια ειδική συνέντευξη τύπου όπου δεν επιτρέπονταν κανένας ενήλικας. Απάντησε σε ερωτήσεις παιδιών από όλη τη χώρα, αφιερώνοντας χρόνο για να τους εξηγήσει ότι είναι φυσιολογικό να φοβάται κάποιος. Αναρωτιέται κανείς πόσες ακόμα απλές, ανθρώπινες πρωτοβουλίες θα καταγράφαμε εάν είχαμε περισσότερες γυναίκες στην ηγεσία;
Γενικά, η ενσυναίσθηση και η φροντίδα με την οποία όλες οι αυτές οι γυναίκες ηγέτες έχουν αντιμετωπίσει την κατάσταση φαίνεται σαν να προέρχονται από ένα εναλλακτικό σύμπαν από αυτό που έχουμε συνηθίσει. Ποιος θα μπορούσε να μαντέψει ότι οι ηγέτες είναι έτσι; Τώρα το ξέρουμε.
Τώρα, συγκρίνετε αυτές τις γυναίκες και τις ιστορίες τους με τους ισχυρούς άντρες που χρησιμοποιούν την κρίση για να επιταχύνουν ένα τρομακτικό σενάριο αυταρχισμού: ρίχνοντας την ευθύνη σε «άλλους», συλλαμβάνοντας μέλη της δικαστικής εξουσίας, δαιμονοποιώντας δημοσιογράφους και βυθίζοντας τις χώρες τους στο «δεν θα αποσυρθώ ποτέ» σκοτάδι (Trump, Bolsonaro, Obrador, Modi, Duterte, Orban, Putin, Netanyahu…).
Έρευνες χρόνων υποστηρίζουν ότι οι μορφές ηγεσίας των γυναικών μπορεί να είναι διαφορετικές και ευεργετικές. Αντ ‘αυτού, πάρα πολλοί πολιτικοί οργανισμού και επιχειρήσεις εξακολουθούν να προσπαθούν να κάνουν τις γυναίκες να συμπεριφέρονται περισσότερο σαν άνδρες εάν θέλουν να ηγηθούν ή να πετύχουν. Ωστόσο, οι παραπάνω γυναίκες, ηγέτες των χωρών τους κάνουν τη διαφορά και είναι ώρα να το αναγνωρίσουμε και να εκλέξουμε περισσότερες γυναίκες σε θέσεις εξουσίας.