Επιτυχής ήταν η προσφυγή για το 30% των φορολογουμένων που αμφισβήτησαν πράξεις της φορολογικής διοίκησης στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Για όσους δεν κατάφεραν να δικαιωθούν από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών υπάρχει δεύτερη ευκαιρία, καθώς έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια.
Ειδικότερα σύμφωνα με την Καθημερινή, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 40,65% των φορολογουμένων των οποίων η υπόθεση απορρίπτεται από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) προσφεύγει στα δικαστήρια.
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 κατατέθηκαν συνολικά 4.186 ενδικοφανείς προσφυγές από φορολογουμένους που διαφωνούσαν με τις αποφάσεις των φορολογικών ελέγχων.
Αντιθέτως, 2.756 προσφυγές απορρίφθηκαν από τη ΔΕΔ. Επιπλέον, 117 προσφυγές απορρίφθηκαν σιωπηρά, καθώς η ΔΕΔ δεν εξέδωσε απόφαση εντός του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος των 120 ημερών, ενώ 7 υποθέσεις τέθηκαν στο αρχείο λόγω παραίτησης των προσφυγόντων.
Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, πολλοί από αυτούς που δεν δικαιώθηκαν από τη ΔΕΔ αποφάσισαν να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια.
Από τα συνολικά στοιχεία της ΑΑΔΕ, από το 2013 έως και τον Αύγουστο του 2024 προκύπτει ότι έχουν υποβληθεί 92.670 ενδικοφανείς προσφυγές. Από αυτές, η ΔΕΔ έχει εκδικάσει τις 88.605 υποθέσεις. Σε 21.859 περιπτώσεις η ΔΕΔ ακύρωσε τις αποφάσεις του φοροελεγκτικού μηχανισμού, δικαιώνοντας τους φορολογουμένους και διαγράφοντας τους καταλογισθέντες φόρους και τα πρόστιμα. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 25% των υποθέσεων είχε θετική έκβαση για τους προσφυγόντες. Ταυτόχρονα, στα δικαστήρια έχουν καταλήξει συνολικά 35.671 υποθέσεις φορολογικών διαφορών.
Παράλληλα, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν την αύξηση της εισπραξιμότητας των τεσσάρων βασικότερων φόρων (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ), η οποία άγγιξε το 82%.