Με αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, 40 ημέρες προτού εκπνεύσει η προθεσμία. Μέχρι σήμερα μόλις ένας στους τρεις έχει υποβάλει δήλωση, με τις μισές δηλώσεις να είναι μηδενικές.
Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία λήγει στις 26 Ιουλίου και έως τώρα έχουν υποβληθεί 2,2 εκατομμύρια δηλώσεις, κι απομένουν περίπου άλλα 4,4 εκατ. δηλώσεις καθώς συνολικά υπολογίζεται ότι θα πρέπει να υποβληθούν γύρω στα 6,5 εκατομμύρια δηλώσεις.
Να υπενθυμίσουμε ότι μετά την παράταση που δόθηκε η προθεσμία 26 Ιουλίου ισχύει και για τα νομικά πρόσωπα.
Από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί, οι μισές είναι μηδενικές, δεν υπάρχει δηλαδή ούτε επιπλέον φόρος αλλά ούτε επιστροφή.
Περίπου 1,1 εκατομμύρια εκκαθαριστικά είναι μηδενικά, ενώ 648.000 είναι χρεωστικά.
Τα στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής, δείχνουν ότι ο μέσος φόρος έχει «απογειωθεί» ήδη στα 1.200 ευρώ καταγράφοντας αύξηση πάνω από 30% σε σύγκριση με πέρυσι σε αντίστοιχο αριθμό χρεωστικών φορο-δηλώσεων.
Το «άλμα» του μέσου φόρου συνδέεται με την αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων αλλά και με το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών το οποίο μοιράζει φέτος έξτρα «επιβαρύνσεις» 550 εκατ. ευρώ στους φορολογούμενους με εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Τα «ραβασάκια» που λαμβάνουν οι επαγγελματίες είναι «φωτιά και λάβρα» καθώς πάνω από τους μισούς πιάνονται στην παγίδα του τεκμαρτού εισοδήματος. Για παράδειγμα κομμωτήριο δήλωσε φέτος καθαρά κέρδη 4.927 ευρώ και θα είχε φόρο 492 ευρώ. Το νέο σύστημα, όμως, έβγαλε ελάχιστο καθαρό εισόδημα 16.257,96 ευρώ εκτοξεύοντας το φόρο στα 2.276,54 ευρώ, σχεδόν πέντε φορές πάνω.
- Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα λάβουν, αν δεν έχουν ήδη λάβει, χρεωστικό εκκαθαριστικό με τον μέσο όρο του επιπλέον φόρου να είναι 1185 ευρώ.
- Υπάρχουν και περίπου 475.000 φορολογούμενοι οι οποίοι θα πάρουν επιστροφή φόρου, καθώς έχουν πιστωτικό εκκαθαριστικό. Ο μέσος όρος της επιστροφής φόρου είναι 312 ευρώ.
Οι επιστροφές φόρου κατά τα 2/3 μέχρι στιγμής γίνονται άμεσα, δηλαδή οι φορολογούμενοι δεν έχουν χρέη οπότε δεν έχουμε και συμψηφισμούς, ενώ κατά το ένα τρίτο γίνονται μετά από συμψηφισμούς.