Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.
Το Taxisnet αναμένεται να είναι διαθέσιμο για την υποβολή των δηλώσεων από 6,5 εκατ. φορολογούμενους μετά το Πάσχα.
Απαλλαγή από τεκμήρια και e-αποδείξεις
Η απαλλαγή από τα τεκμήρια και την υποχρέωση δήλωσης αποδείξεων που έχουν προκύψει με ηλεκτρονικές πληρωμές θα εφαρμοστεί με αυστηρούς κόφτες.
Έτσι, από πρόσφατη τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά εκατομμύρια μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες ακινήτων προκύπτουν τα εξής:
- Εξαιρούνται από τον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζονται οι απαιτούμενες δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, τα ποσά που έλαβαν οι πολίτες έως έκτακτες αποζημιώσεις, αμοιβές, επιχορηγήσεις και οικονομικές στο πλαίσιο των ενισχύσεων που χορηγήθηκαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του COVID-19.
- Για όλους τους υπόλοιπους πολίτες το απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής εξακολουθεί να αντιστοιχεί σε ποσοστό 30% του πραγματικού εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτή εργασία – συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία με ανώτατο όριο αποδείξεων τις 20.000 ευρώ.
- Σε περίπτωση που το δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι υψηλότερο του 20% του πραγματικού εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτή εργασία – συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία αλλά δεν ξεπερνάει το 30%, ο φόρος που προκύπτει υπολογίζεται με συντελεστή 11% στη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού δαπανών
- Αν το δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές υπολείπεται του 20% του πραγματικού εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτή εργασία – συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, ο πρόσθετος φόρος θα είναι το 22% της διαφοράς μεταξύ των αποδείξεων που έχουν συγκεντρωθεί και αυτών που αντιστοιχούν στο 20% του εισοδήματος. Για το ποσό των αποδείξεων που αφορούν το 20% έως 30% του εισοδήματος και δεν έχουν συγκεντρωθεί ο πρόσθετος φόρος θα είναι 11%.
Το πέναλτι φόρου 22% γλιτώνουν σε κάθε περίπτωση για τα εισοδήματα που απέκτησαν πέρυσι και θα δηλώσουν εφέτος οι εξής κατηγορίες πολιτών:
- Οι ασκούντες ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα που χαρακτηρίσθηκε ως πληττόμενη ή ανεστάλη η λειτουργία της μέσα στο 2020
- Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας ή σύμβαση ναυτολόγησης τέθηκε σε αναστολή ή εντάχθηκαν στο μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»
- Ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έλαβαν μειωμένο μίσθωμα εντός του 2020 για το οποίο έχει υποβληθεί έστω και μία εγκεκριμένη δήλωση COVID – 19, κατόπιν σχετικής επεξεργασίας από την ΑΑΔΕ
- Φορολογούμενοι που είχαν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους στις 31.12.2019.
Οι κόφτες απαλλαγής από τα τεκμήρια
Εξάλλου, το υπουργείο Οικονομικών προχωράει στην απαλλαγή από τα τεκμήρια μερίδας φορολογουμένων αλλά με αυστηρούς κόφτες. Συγκεκριμένα για να απαλλαγεί κάποιος από τη φορολόγηση με τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματός του θα πρέπει σε ένα από τα 2 προηγούμενα έτη να μην είχε πιαστεί στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να μην έχει προσαύξηση περιουσίας που να οδηγεί σε φορολόγηση με βάση τα τεκμήρια. Επίσης, βασική προϋπόθεση για να εξαιρεθεί κάποιος από τα τεκμήρια είναι αν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα να έχει χαρακτηριστεί ως πληττόμενη η επιχείρησης ή να έχει ανασταλεί η λειτουργία της, ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος αναστολής.
Στην περίπτωση μισθωτών του ιδιωτικού τομέα να έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του 2020 λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας ή να εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». Όσον αφορά στους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια, για να εξαιρεθούν από τα τεκμήρια θα πρέπει να έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα εντός του 2020, για το οποίο έχει υποβληθεί έστω και μία εγκεκριμένη δήλωση COVID -19, κατόπιν σχετικής επεξεργασίας από την ΑΑΔΕ.