Πιο κοντά από ποτέ, φαίνεται πως είναι η ανθρωπότητα σε ένα – νέου τύπου- μεσοπολεμικό κραχ που οδήγησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγαλύτερων εταιρειών στον κόσμο φοβούνται ότι βρισκόμαστε στην πιο επικίνδυνη και δεινή θέση των τελευταίων δεκαετιών διεθνώς.
Η «τράπουλα» ξαναμοιράζεται
Οι παγκόσμιοι συσχετισμοί δυνάμεων και γεωπολιτικά αλλάζουν και η «τράπουλα» ξαναμοιράζεται, τουλάχιστον εάν υπάρξει εκ νέου αποσταθεροποίηση, με κύρια εστία αυτή τη στιγμή το Μεσανατολικό, αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία ένα ενεργό ηφαίστειο που βράζει.
Εάν οι ηγέτες του πλανήτη δεν «παίξουν» καλά τα «χαρτιά» τους, οι κίνδυνοι είναι πιο ορατοί από ποτέ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον, πρόσφατα είχε προειδοποιήσει ότι ενδεχομένως αυτή να είναι η πιο επικίνδυνη ώρα που έχει βρεθεί εδώ και δεκαετίες ο κόσμος.
Προειδοποιήσεις για τη διεθνή οικονομία – Φόβοι για κραχ
Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές απειλές βρίσκονται στο επίκεντρο των επιχειρηματικών αποφάσεων και δημιουργούν ένα κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν το τέταρτο σοβαρότερο σημείο καμπής της ιστορίας τους από τις αρχές του 20ου αιώνα κι εάν οι παγκόσμιοι ηγέτες κάνουν λάθος, οι συνέπειες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια κατάσταση εφάμιλλη αυτής της δεκαετίας του 1930 που οδήγησε τελικά στο ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Τι λένε οι CEO των πολυεθνικών
Αυτό το υποστηρίζει ο Φρέντερικ Κέμπε, διευθύνων σύμβουλος του «think tank» Atlantic Council, και εξαιτίας ακριβώς αυτού του φόβου, οι περισσότεροι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγαλύτερων επιχειρήσεων και πολυεθνικών στον κόσμο είναι επικεντρωμένοι στο σήμερα.
Ο ίδιος, μιλώντας στο CNBC Global Evolve, καταθέτει ότι οι περισσότεροι CEO με τους οποίους συζητά, του λένε ότι ανησυχούν όλο και περισσότερο για την Κίνα, τη Ρωσία, καθώς και τη Μέση Ανατολή.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «Η γεωπολιτική εισβάλει στις αίθουσες συσκέψεων με έναν τρόπο που δεν έχει ξανασυμβεί στη μέχρι τώρα ζωή μου».
Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές απειλές βρίσκονται στο επίκεντρο των επιχειρηματικών αποφάσεων
Γεωπολιτικές απειλές και επιχειρήσεις
Σύμφωνα με τον Φρέντερικ Κέμπε, «Κάθε διευθύνων σύμβουλος, όλες οι τράπεζες που μιλάω, συνυπολογίζουν πια τη γεωπολιτική στη σκέψη τους, με έναν τρόπο μάλιστα που δεν συνέβαινε αυτό πριν μια πενταετία».
Κατά τον Κέμπε, αυτή η στροφή δεν έρχεται ξαφνικά με το ξέσπασμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Ίσα ίσα, είναι κάτι που οικοδομείται τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς μια σειρά από εξωγενή σοκ έχουν ανατρέψει το status quo των αγορών.
Για τον Φρέντερικ Κέμπε, ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία ήταν ένα σημάδι συναγερμού, μάλιστα οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες συνέστησαν εξειδικευμένες ομάδες γεωπολιτικών αναλύσεων αλλά και διαχείρισης εξωτερικών σχέσεων.
Ενδεχομένως αυτή να είναι η πιο επικίνδυνη ώρα που έχει βρεθεί εδώ και δεκαετίες ο κόσμος
Τα εξωγενή σοκ
Φαίνεται λογικό για τον ίδιο οι περισσότεροι διευθύνοντες σύμβουλοι να συμπεραίνουν ότι τα πράγματα μπορεί να επιδεινωθούν. Τα τέσσερα πρώτα χρόνια της τελευταίας δεκαετίας έχουν σημειωθεί τέσσερα εξωγενή σοκ:
Ο κοροναϊός
Η αμήχανη αποχώρηση της αμερικανικής κυβέρνησης από το Αφγανιστάν που την αποδυνάμωσε σε παγκόσμιο επίπεδο
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή που εντείνει την αγωνία για γενίκευση της σύρραξης.
Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος του εν λόγω «think tank» αναρωτιέται εάν έχει συμβεί κάτι τόσο σοβαρό μόνο τα πρώτα τέσσερα χρόνια της τρέχουσας δεκαετίας, γιατί να μην επαναληφθεί αυτό μέσα στα επόμενα έξι;
Άλλωστε τρία κύρια σημεία καμπής για την ιστορία ήταν ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, καθώς και ο Ψυχρός Πόλεμος.
Σήμερα είναι τόσο διασυνδεδεμένος ο κόσμος, με τη μεγαλύτερη τεχνολογική δυνατότητα που είχαμε ποτέ, να μπορεί να εξαπλώσει πολύ γρηγορότερα το κακό από οποτεδήποτε άλλοτε κατά τον Κέμπε.
Ο ρόλος των ΗΠΑ
Ο ίδιος μάλιστα θεωρεί μείζονος σημασίας τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών ως ρυθμιστή της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων. Εξηγεί ότι ο απομονωτισμός που ακολούθησε η αμερικανική πλευρά μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έφερε το Ολοκαύτωμα, εκατομμύρια θανάτους, τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η αλλαγή στάσης όμως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και η ίδρυση διεθνών οργανισμών, όπως τα Ηνωμένα Έθνη και το ΝΑΤΟ, έφεραν μια εξομάλυνση της κατάστασης.
Επισημαίνει στη δεδομένη χρονική στιγμή ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να έχουν στον νου τους τον πόλεμο στην Ουκρανία, γιατί εάν δεν υποστηρίξουν αρκετά την ουκρανική πλευρά, τότε ενδεχομένως αυτό να αποτελέσει το πράσινο φως για χτύπημα της Κίνας προς την Ταϊβάν.