Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση που λήφθηκε στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο κατά 80 χιλιόμετρα, επανήλθε στο δημόσιο διάλογο η χρησιμότητα αλλά και η συμβολή της υποδομής αυτής στη θωράκιση των συνόρων της Ελλάδας.
Η κατασκευή του φράχτη μήκους 12,5 χιλιομέτρων ξεκίνησε το 2012 και η ολοκλήρωσή του 2 χρόνια αργότερα συνέπεσε με μια περίοδο, όπου η ένταση των μεταναστευτικών ροών αυξανόταν διαρκώς, με τα κόμματα της Αριστεράς να το χαρακτηρίζουν ως "Το τείχος της ντροπής".
Από το 2015 και ύστερα, το μεταναστευτικό άρχισε πλέον να αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα για τη χώρα μας, καθώς η πολιτική που ακολουθούσε η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περί ανοικτών συνόρων επέτρεπε την εισροή χιλιάδων ανθρώπων στην ελληνική επικράτεια, απουσία οποιουδήποτε ελέγχου.
Οι μνήμες από την υβριδική επίθεση της Τουρκίας εναντίον μας τον Φεβρουάριο του 2020 είναι ακόμη νωπές στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Χρησιμοποιώντας ως εργαλείο τους μετανάστες, δρομολογήθηκε μια εκτεταμένη επίθεση στα σύνορα της χώρας μας, κατά την οποία η άμεση αντίδραση του πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη και της κυβέρνησης, αλλά και η συμβολή των ενόπλων και αστυνομικών δυνάμεων καθώς και η αυταπάρνηση των κατοίκων της περιοχής στάθηκαν κομβικές για την αναχαίτηση του παράνομου αυτού μεταναστευτικού κύματος.
Στην ολιγοήμερη αυτή κρίση στον Έβρο καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε ο φράχτης, που στάθηκε εμπόδιο σε όσους επιχείρησαν να εισέλθουν παράνομα στην ελληνική επικράτεια και συντέλεσε στην επιτυχή διαχείρισης της κρίσιμης αυτής κατάστασης. Στο πλαίσιο αυτό δικαίως προωθήθηκε άμεσα με εντολή του πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη η επέκταση του κατά 27 χιλιόμετρα , με τον πρόσφατο κυβερνητικό σχεδιασμό να εστιάζει στην κατασκευή ακόμη 80 χιλιομέτρων.
Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, που σε συνδυασμό με τα τεχνολογικά μέσα ελέγχου που θα τοποθετηθούν και την ενίσχυση με δυνάμεις συνοριοφυλακής θα καταστήσει την όποια παράνομη είσοδο στη χώρα μας ανέφικτη. Πέραν του αμυντικού χαρακτήρα του φράχτη το έργο αυτό πρόκειται να συμβάλλει και στην αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής με γνώμονα την προστασία της τοπικής κοινωνίας από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Σε πείσμα ορισμένων ο φράχτης αυτός δεν αποτελεί τείχος ντροπής, αλλά τείχος προστασίας της εδαφικής μας ακεραιότητας, καθώς και της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών. Η φύλαξη των εθνικών μας συνόρων αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση του Κυριακού Μητσοτάκη, γεγονός που αποδεικνύεται έμπρακτα από τις πρωτοβουλίες προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η χώρα μας δεν αφήνει στην τύχη την προστασία των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων της.
Ο Αμβρόσιος Πήτας είναι Υπεύθυνος Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής του Πολιτικού Συμβουλίου της ΟΝΝΕΔ