Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών υποχώρησε τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στη Γερμανία.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, σε ετήσια βάση, οι τιμές καταναλωτή ανήλθαν στο +4,3% έναντι +6,4% τον Αύγουστο.
Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία για πολλούς θεωρείται η απαρχή του πληθωριστικού φαινομένου.
Παρ’ όλα αυτά, η επίδοση του 4,3% εξακολουθεί να είναι υπερδιπλάσια του μεσοπρόθεσμου στόχου της κεντρικής τράπεζας (2%).
Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,2%.
Τα παραπάνω στοιχεία αναμένεται να ενισχύσουν την προσδοκία των αναλυτών ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης (ΕΚΤ) θα σταματήσει τις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων (10 συνεχόμενες), «παγώνοντας» τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα (4,5% το βασικό επιτόκιο, 4% το επιτόκιο καταθέσεων).
Ωστόσο, πολλοί φοβούνται ότι, παρότι δεν θα υπάρξουν νέες αυξήσεις, οι πρώτες μειώσεις θα… αργήσουν, με τα επιτόκια να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι αναλυτές ήδη «ποντάρουν» σε λιγότερες μειώσεις επιτοκίων τον επόμενο χρόνο, προβλέποντας μόλις δύο κινήσεις έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεων περί τριών κινήσεων.
Άλλωστε, ο πληθωρισμός σε ορισμένες χώρες εξακολουθεί να επιταχύνεται. Για παράδειγμα, στην Ισπανία κατέγραψε άνοδο στο +3,2% τον Σεπτέμβριο, εξαιτίας τους αυξημένου κόστους στην ενέργεια.
Από την άλλη πλευρά, υπέρ μιας ταχύτερης χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής λειτουργεί ο φόβος περί πιθανής ύφεσης στην Ευρωζώνη, και δη στη Γερμανία.
Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι τα υψηλά επιτόκια, ναι μεν συνδράμουν στην αναχαίτιση του πληθωρισμού, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης, λόγω του υψηλότερου κόστους χρήματος.