- Μεγάλη αγωνία και έντονος προβληματισμός επικρατεί στην ελληνική πλευρά για την τύχη της πολυάριθμης ελληνικής μειονότητας σε πόλεις και χωριά της Ουκρανίας. Το υπουργείο Εξωτερικών και οι προξενικές αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση, προκειμένου να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με το ελληνικό στοιχείο. Γεγονός είναι πως ο συγκεκριμένος πληθυσμός έχει ταλαιπωρηθεί πολλάκις στο παρελθόν από το σκληρό σταλινικό καθεστώς, έχει αντιμετωπίσει μεγάλες αντιξοότητες στο πέρασμα των χρόνων και τώρα δοκιμάζεται για μία ακόμη φορά. Το σημαντικότερο όλων είναι να προστατευτούν και να μην αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους…
- Μία σημαντική παρέμβαση στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ έκανε ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος για τα όσα διαδραματίζονται στην Ουκρανία, την επόμενη μέρα στην Ευρώπη και τη στάση της Τουρκίας. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε πως η πρόσφατη κίνηση της Ελλάδας να ζητήσει την παρέμβαση της Μόσχας για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό δεν έγινε στην κατάλληλη στιγμή, αναφορά που εκλαμβάνεται ως σοβαρή αιχμή για την Κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών και ειδικότερα για την πρόσφατη επίσκεψη Δένδια στη Μόσχα. Ο ίδιος παρεμβαίνει στοχευμένα το τελευταίο διάστημα και δείχνει αν μην τι άλλο πως είναι πολιτικά ενεργός…
- Καμία έκπληξη δεν προκαλεί η είδηση ότι στη Ρωσία διαδηλώσεις πολιτών κατά της εισβολής στην Ουκρανία αντιμετωπίστηκαν με αυταρχισμό από το καθεστώς του κ. Πούτιν. Όσοι τόλμησαν να ορθώσουν το ανάστημα τους και να εκφράσουν την αντίθεση τους στον παραλογισμό, συνελήφθησαν με συνοπτικές διαδικασίες. Μ’ αυτό τον τρόπο οι ρωσικές αρχές θέλησαν να στείλουν και ένα μήνυμα σε εκείνους που είχαν παρόμοιες σκέψεις. Εξάλλου η ελευθερία της σκέψης και το δημοκρατικό δικαίωμα στην έκφραση έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση εδώ και πολύ καιρό στη Ρωσία του 21ου αιώνα.
- Δεν μπορεί οι Αμερικανοί να βγάζουν συνέχεια τα κάστανα από τη φωτιά, κάθε φορά που η Ευρώπη αντιμετωπίζει μία μεγάλη κρίση. Η αποτυχία της κοινής πολιτικής σε θέματα Εξωτερικών και Άμυνας στις Βρυξέλλες, φάνηκε πως άνοιξε την όρεξη στον Πούτιν για να πάρει τις αποφάσεις και να επιβάλλει τα θέλω του στην Ουκρανία, αγνοώντας παντελώς την Ε.Ε. Το ζήτημα της εμβάθυνσης της ολοκλήρωσης καθίσταται επιτακτικό, με την πρόσφατη ελληνογαλλική συμφωνία να ερμηνεύεται από πολλούς ως ένας προπομπός για τη συγκρότηση του ευρωστρατού. Στο ίδιο μήκος κύματος, η γραφειοκρατία της Κομισιόν χρειάζεται να αντιληφθεί τη σπουδαιότητα της εφαρμογής μιας ενιαίας εξωτερικής πολιτικής. Αν αυτό είχε ήδη επιτευχθεί, τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά τόσο με την επιθετικότητα του Πούτιν, όσο και με τον παραλογισμό του κ. Ερντογάν.
- Δεν γνωρίζουμε πως ακριβώς εννοούν τις κυρώσεις για τη Μόσχα ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία, αλλά σίγουρα δεν μπορούν να αφήσουν την επέλαση του Πούτιν στην Ουκρανία να περάσει με κάποιες καταδικαστικές ανακοινώσεις. Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες και Λονδίνο και Ουάσιγκτον θα ξεκινήσουν, στοχεύοντας σε πρώτο χρόνο σε ένα σοβαρό οικονομικό πλήγμα στη ρωσική πλευρά. Στο στρατόπεδο της Ε.Ε μόνο ο Μανουέλ Μακρόν έσωσε την τιμή των όπλων και φάνηκε αποφασισμένος για το πως η Δύση πρέπει να αντιμετωπίσει την ρωσική απειλή. Η Γερμανία, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, κρατά μια πιο επιφυλακτική στάση, περιμένοντας ίσως πρωτοβουλίες από άλλους εταίρους…
Πηγή: lykavitos.gr