Η Ελλάδα σχεδιάζει να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές στις αρχές του επόμενου έτους με ένα νέο ομόλογο επταετούς διάρκειας, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων ύψους 30 δισ. ευρώ αυτή την εβδομάδα, αναφέρουν δύο πηγές που συμμετέχουν στον σχεδιασμό της στρατηγικής δανεισμού της Ελλάδας για το 2018, τις οποίες επικαλούνται οι Financial Times.
Αν οι συνθήκες της αγοράς είναι ευνοϊκές, θα ακολουθήσουν άλλες δύο εκδόσεις, ενός τριετούς και ενός δεκαετούς ομολόγου, μέχρι τον Ιούλιο, ενόψει της αναμενόμενης εξόδου της χώρας από το τρέχον πρόγραμμα στήριξης τον επόμενο Αύγουστο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναφέρει το newmoney.
Η Ελλάδα ελπίζει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ, ώστε να «χτίσει» ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας 15-18 δισ. ευρώ, το οποίο θα μπορεί να καλύπτει τις καταβολές τόκων και κεφαλαίων, που πρέπει να πληρώσει το 2018, από το συνολικό δάνειο των 319 δισ. ευρώ. Αλλα 9 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από αχρησιμοποίητα κεφάλαια του προγράμματος διάσωσης βάσει συμφωνίας με τους πιστωτές της χώρας – την ΕΕ και το ΔΝΤ.
«Στόχος είναι να χτιστεί η καμπύλη αποδόσεων (σσ. Ώστε τα ομόλογα να γίνουν ελκυστικά για τους επενδυτές), καθώς και να διασφαλιστεί το “μαξιλάρι” ρευστότητας», αναφέρει τραπεζική πηγή από την Αθήνα.
Υπενθυμίζεται ότι και το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ανέφερε ότι σχεδιάζεται η έκδοση νέου ομολόγου αμέσως μετά την τελική συμφωνία στο Eurogroup του Ιανουαρίου.