Μετά από οκτώ χρόνια κρίσης και τρία προγράμματα διάσωσης η Ελλάδα εξέρχεται από το αυστηρό πλαίσιο του δανειακού προγράμματος της Ευρωζώνης με ελάφρυνση χρέους και οι άμεσοι ορίζοντές της φαίνονται πιο φωτεινοί αλλά υπάρχουν και δοκιμασίες στο μέλλον, σημειώνουν σε σχόλιό τους οι Financial Times για τις αποφάσεις του Eurogroup της 21ης Ιουνίου 2018.
Η συμφωνία αυτή έχει σχεδιαστεί προσεκτικά, ώστε να είναι πολιτικά «ευκολοχώνευτη», εκτιμά η βρετανική εφημερίδα, αναφέρει το newmoney.
Ο Έλληνες πρωθυπουργός μπορεί να διεκδικήσει πριν από τις εκλογές την έξοδο από την πίεση της Ευρωζώνης ενώ η Γερμανία, επικεφαλής των κρατών - μελών με «σκληρή γραμμή» έναντι των υπερχρεωμένων χωρών υποχώρησε, καθώς ο λογαριασμός για κάθε παρέκκλιση θα είναι βαρύς για την Ελλάδα.
Πλέον υπάρχουν προβλέψεις, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι μελλοντικές ελληνικές κυβερνήσεις δεν θα μπορούν εύκολα να επανέλθουν στην δημοσιονομική χαλαρότητα που προκάλεσε την κρίση.
Η συμφωνία τερματισμού του τρίτου προγράμματος επεκτείνει την περίοδο χάριτος για τα επιτόκια επί των επίσημων δανείων της Ελλάδας κατά 10 έτη, με τη μέση διάρκεια του δανείου να φτάνει τα 40.
Αυτό θα ελαφρύνει σημαντικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μεσοπρόθεσμα.
Εν τω μεταξύ, η Αθήνα θα μπορέσει να αντλήσει από τα υπόλοιπα κεφάλαια του δανείου διάσωσης για να καλύψει την εξυπηρέτηση του χρέους.
Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα δέχθηκε τη συνεχή παρακολούθησή της, ώστε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για διαρθρωτικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις.
Θα πρέπει επίσης να παραμείνει εντός αυστηρών στόχων δημοσιονομικής πολιτικής που περιλαμβάνουν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2022 και στη συνέχεια εκτιμάται ότι θα είναι 2,2% έως το 2060.
Η Ελλάδα έλαβε την πρώτη ελάφρυνση του χρέους της το 2012, αν και θα έπρεπε να είχε χορηγηθεί πολύ νωρίτερα πριν εξαντληθεί η οικονομία της, σημειώνουν οι Financial Times.
Οι επιπτώσεις λιτότητας ήταν σοβαρές στην οικονομία της.
Η επίσημη ανεργία παραμένει στο 20% και η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ευάλωτη, αβέβαιη είναι η αναχρηματοδότησή της από τις αγορές ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός αντιστάθηκε σθεναρά στο ενδεχόμενο προληπτικής πιστωτικής γραμμής,
Υπάρχουν πολλές δοκιμασίες στον δρόμο της Ελλάδας για την έξοδό της από το πρόγραμμα διάσωσης.
Η πρώτη θα είναι μετά τον Αύγουστο, όταν το πρόγραμμα διάσωσης τερματίζεται και επίσημα. Θα γίνει σαφές τότε εάν η κυβέρνηση διαθέτει επαρκή δημοσιονομικά περιθώρια, ώστε να δημιουργήσει μια σταθερή πορεία ανάπτυξης, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να αμβλύνει τη δυσαρέσκεια των Ελλήνων πολιτών.
Η δεύτερη πρόκληση θα έρθει τον Ιανουάριο του 2019, όταν πρόκειται να τεθεί σε ισχύ μια πολύ αντιδημοφιλής συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.
Αυτή η μεταρρύθμιση, που θεωρείται ως μη διαπραγματεύσιμη από τους πιστωτές, θα θέσει σε δοκιμασία την ικανότητα και την προθυμία των πολιτικών κομμάτων να ζητήσουν και νέες θυσίες των Ελλήνων πολιτών.
Υπάρχουν ακόμα πολλά να διορθωθούν. Η διαφθορά παραμένει στα ύψη, ενώ υπάρχουν αυξανόμενες αμφιβολίες για το κράτος δικαίου στη χώρα, αναφέρουν οι Financial Times.