Πωλήσεις-ρεκόρ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναμένονται στην Ευρώπη φέτος, με μια πιο επείγουσα προσέγγιση από τους φορείς χάραξης πολιτικής να οδηγεί την αυξημένη δραστηριότητα, σύμφωνα με την Deloitte.
Μέχρι και 200 δισ. ευρώ χρέους μπορεί να πωληθούν στη διάρκεια του 2017, δηλαδή σχεδόν τα διπλάσια σε σχέση με τα λίγο άνω των 100 δισ. που πωλήθηκαν πέρυσι, τόνισε η εταιρία επαγγελματικών υπηρεσιών, η οποία συμβουλεύει τράπεζες και επενδυτές σε συναλλαγές μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ο τραπεζικός τομέας της Ευρώπης βαρύνεται από τοξικά δάνεια αξίας άνω του ενός τρισ. ευρώ, τα οποία έχει δυσκολευθεί να αντιμετωπίσει από την κρίση της ευρωζώνης και μετά.
Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέφερε πως εντείνει τα μέτρα προκειμένου να ενθαρρύνει τις τράπεζες να επιλύσουν τα προβλήματά τους με αυτά τα δάνεια. Οι ρυθμιστικές αρχές που είναι αρμόδιες για τις τράπεζες, στο μεταξύ, έχουν προτείνει μια bad bank που θα στηρίζεται από τα κράτη.
Ο David Edmonds, εταίρος στην Deloitte, ανέφερε ότι οι τράπεζες πιέζονται να σκιαγραφήσουν συγκεκριμένα σχέδια. «Ο κυριότερος παράγοντας είναι ότι η ΕΚΤ έχει πλέον σαφώς εστιάσει φέτος στα επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων», εξήγησε.
Πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα «ορατό κανάλι» 100 δισ. ευρώ σε συμφωνίες.
Η Ιταλία αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στις πωλήσεις δανείων. Από τις πωλήσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη στα τέλη του 2016, τα 40 δισ. δολάρια ήταν στην Ιταλία. Η Intesa Sanpaolo και η UniCredit λέγεται πως έχουν βγει στην αγορά.
Η δραστηριότητα έχει αυξηθεί στην Pillarstone, μια πλατφόρμα που θέσπισε η αμερικανική εταιρία private equity KKR, η οποία αγοράζει μη εξυπηρετούμενα δάνεια και προσπαθεί να αντιστρέψει την πορεία ευρωπαϊκών εταιριών.
«Έχει περισσότερη δουλειά φέτος απ’ ό,τι είχε πέρυσι», επεσήμανε ο John Davison, ο διευθύνων σύμβουλος. «Οι τράπεζες έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στόχους για την έκθεση σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ιταλία και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, και είναι σοβαροί στόχοι και είναι αποφασισμένοι να τους πετύχουν, και αυτό πραγματικά αλλάζει τη συμπεριφορά».
Η διαφορά στις προσδοκίες αγοραστών και πωλητών για τις τιμές των δανείων έχει σταθεί σημαντικό εμπόδιο στην ελάττωση των όγκων των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Οι τράπεζες συνήθως πουλάνε κακά δάνεια σε εταιρίες private equity. Στην Ιρλανδία και στην Ισπανία, τα δάνεια μεταφέρονται στις bad banks.
Σε ομιλία του αυτό τον μήνα, ο Βίτορ Κονστάνσιο, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, ανέφερε πως ένας διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, για όλη την Ευρώπη, «θα ήταν καλοδεχούμενη πρωτοβουλία» και «θα διευκόλυνε τη συγκέντρωση χρηματοδότησης από ιδιώτες στην αγορά», αν και παραδέχθηκε πως θα υπήρχαν δυσκολίες.
Η τιτλοποίηση, μέσω της οποίας συνδυάζονται δάνεια και έπειτα πωλούνται ως ομόλογα, θα μπορούσε να «συμπληρώσει τις πωλήσεις των καθαρά μη εξυπηρετούμενων δανείων», πρόσθεσε.
Στην Ιταλία, ένα σχέδιο τιτλοποίησης που θα υποστηριχθεί από την κυβέρνηση έχει ξεκινήσει για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αν και δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί στην κλίμακα που είναι απαραίτητη για να λυθεί το πρόβλημα.
Κάποιες από τις λύσεις που έχουν προταθεί για τα δάνεια αυτά έχουν προσελκύσει τον σκεπτικισμό. Την Τετάρτη, ο οίκος αξιολόγησης Fitch δημοσίευσε έκθεση που ανέφερε πως η ευρωπαϊκή bad bank θα αντιμετωπίσει «σημαντικά εμπόδια», αν και η προσέγγιση θα είναι θετική σε χώρες με μεγάλους όγκους μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων θα ήταν «απίθανη βραχυπρόθεσμα», πρόσθεσε ο Fitch.
«Οποιαδήποτε κίνηση προς περισσότερη αμοιβαία ανάληψη κινδύνου στην ευρωζώνη θα ήταν πολιτικά δύσκολη, ιδιαίτερα στη Γερμανία».