Η πορεία της ελληνικής οικονομίας συνεχίζει να τραβά τα βλέμματα διεθνώς, με το success story της Ελλάδας να αναδεικνύεται σε πρόσφατο άρθρο γνώμης της εφημερίδας Financial Times, με αιχμή το κόστος δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης όπου έπεσε κάτω από αυτό της Γαλλίας στα τέλη του περασμένου μήνα.
Ως συνέπεια, τα βλέμματα όλων να επικεντρώνονται στην πολιτική αναταραχή στο Παρίσι. Μάλιστα, η υποχώρηση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας στα επίπεδα της Γαλλίας δείχνει την αξία που έχουν οι σταθερές μεταρρυθμίσεις στην «περιφέρεια» της ευρωζώνης, όπως σημειώνει ο αρθρογράφος Chris Giles.
«Οταν το κόστος δανεισμού της Ελλάδας έπεσε κάτω από αυτό της Γαλλίας τον προηγούμενο μήνα, η προσοχή στράφηκε στην πολιτική αναταραχή. Χωρίς αμφιβολία η πτώση της γαλλικής κυβέρνησης μετά την αποτυχημένη προσπάθεια της να περάσει έναν προυπολογισμό δείχνει δυσλειτουργία στο Παρίσι. Ομως το πραγματικό στόρυ βρίσκεται αλλού και δεν είναι άλλο από την εκπληκτική επιτυχία των χωρών που αποκαλούσαμε υποτιμητικά ‘περιφέρεια’ της ευρωζώνης, μια δεκαετία μετά την κρίση χρέους.» σημειώνει.
Από την παραμονή της πανδημικής κρίση το 2019 μέχρι το 2024 τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δείχνουν οτι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε πάνω από 11 % στην Ελλάδα, γύρω στο 7% στην Ιταλία και την Πορτογαλία και σχεδόν 4% στην Ισπανία. Η Γαλλία δείχνει ανάπτυξη χαμηλότερη του 2% και στη Γερμανία είναι αρνητική.
«Καθώς ατενίζουμε στο δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας του 2020, το μάθημα που δίδαξε η κρίση πριν ααπό μια δεκαετία είναι η αξία της αλληλεγγύης στην Ευρώπη, που δίνει τη δυνατότητα να τεθεί το δημόσιο χρέος χωρών σε βιώσιμη τροχιά με τη στήριξη των δημοσιονομικά πιό εύρωστων κρατών. Οι δύσκολες επιτυχίες που έφεραν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις έκτοτε τείνουν να περνούν κάπως απαρατήρητες. Σήμερα, όμως, δεν υπάρχει αμφιβολία στην ‘περιφέρεια’ της Ευρώπης και είναι καιρός η Γαλλία και η Γερμανία να εφαρμόσουν τη θεραπεία που σύστηναν πριν από μια δεκαετία.»
Στην κορυφή της λίστας φέτος βρίσκεται η Ισπανία, ενώ τη δεύτερη θέση κατέχει η Ιρλανδία. Σύμφωνα με τον Economist, η άνοδος των οικονομιών της Μεσογείου συνεχίζεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα η αλλοτε εμβληματική των δεινών της ευρωζώνης, συνεχίζουν την ισχυρή ανάκαμψή τους. Ακόμη, η ανεργία στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.
Υπενθυμίζεται ότι σε άρθρο του Bloomberg, προ ημερών, έκανε λόγο ότι οι επενδυτές αποφεύγουν τα γαλλικά περιουσιακά στοιχεία μετά την ξαφνική αναζωπύρωση της πολιτικής έντασης τον προηγούμενο μήνα, στοιχηματίζοντας ότι η ασταθής περίοδος απέχει πολύ από το τέλος της. Το επιτόκιο των 10ετών γαλλικών ομολόγων, τα οποία παραδοσιακά θεωρούνται από τα ασφαλέστερα στη ζώνη του ευρώ και αξιολογούνται με ΑΑ- από την S&P Global Ratings, αυξήθηκε έως και 3,03% – προσομοιάζοντας στα ελληνικά ομόλογα, τα οποία μόλις πέρυσι εξακολουθούσαν να κατατάσσονται ως «σκουπίδια» από μεγάλους οίκους αξιολόγησης.
Είναι ενδεικτικό, ότι στο αποκορύφωμα των προβλημάτων της Ελλάδας το 2012, τα 10ετή ομόλογά της απέδιδαν πάνω από 30 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από το γαλλικό χρέος. Βρίσκονται σε ανοδική τροχιά καθώς η χώρα ανακάμπτει από την κρίση, ενώ πέρυσι ανέκτησαν την επενδυτική βαθμίδα.
Σίγουρα, το μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς ομολόγων καθιστά δύσκολες τις ουσιαστικές συγκρίσεις. Το ελληνικό δημόσιο χρέος που είναι αποδεκτό σε έναν βασικό δείκτη ανέρχεται σε λίγο πάνω από 80 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με πάνω από 1,8 τρισεκατομμύρια ευρώ για τη Γαλλία.
Ωστόσο, το γεγονός ότι οι αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων φτάνουν ή ξεπερνούν πλέον τις αποδόσεις τριών από τις τέσσερις λεγόμενες PIGS – το παρατσούκλι που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις πληγείσες από την κρίση οικονομίες της περιοχής, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας – είναι μια συμβολική προειδοποιητική βολή προς τον Μακρόν. Ορισμένοι στην αγορά, όπως η Allianz Global Investors, βλέπουν τον κίνδυνο τα γαλλικά ομόλογα να έχουν σύντομα ακόμη και την ίδια απόδοση με την Ιταλία, όπου το 10ετές χρέος έχει πλέον μόλις 39 μονάδες βάσης πριμ έναντι της γείτονος.