Τη δημιουργία και δεύτερου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή των Ελλήνων, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη ρωσο-ουκρανική κρίση.
Η κατασκευή του δεύτερου σταθμού LNG, όπως πρόσθεσε, θα γίνει με ιδιωτικά κεφάλαια.
«Στόχος της χώρας είναι να καταστούμε γρήγορα αυτόνομοι αξιοποιώντας την αιολική και ηλιακή ενέργεια, αλλά και να γίνουμε περιφερειακός και διεθνής κόμβος μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη» σημείωσε, παράλληλα, ο πρωθυπουργός.
Υπενθυμίζεται ότι και η Γερμανία ανακοίνωσε πρόσφατα τη δημιουργία δύο νέων σταθμών LNG, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και την αύξηση των εισαγωγών από άλλες χώρες.
Στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης ήδη αναμένεται να κατασκευαστεί ένας σταθμός LNG από την Gastrade, στην οποία συμμετέχουν ο Όμιλος Κοπελούζου, η Gaslog Investments, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η Bulgartransgaz και ο ΔΕΣΦΑ.
Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 367,3 εκατ. ευρώ, προωθείται με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα χρηματοδοτήσει το project με το ποσό των 166,7 εκατ. ευρώ.
Η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU), χωρητικότητας 153.500 κυβικών μέτρων LNG, θα συνδεθεί με το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας.
Ο τερματικός σταθμός αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2023.