Με τη Ρωσία να διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, οι τιμές διατηρούνται σε ανοδική τροχιά, ενισχύοντας τις ανησυχίες για αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα.
Στην αγορά επικρατεί έντονη νευρικότητα, με τους traders να αναζητούν περισσότερη σαφήνεια αναφορικά με τη ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, κοντά στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μετά την απόφαση της ρωσικής Gazprom PJSC να πειρορίσει τις ροές στον βασικό αγωγό Nord Stream στο 20% περίπου της χωρητικότητας την περασμένη εβδομάδα.
Ειδικότερα, το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου, που θεωρείται σημείο αναφοράς αυξήθηκε 3,1% στα 207 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ, μετά από κέρδη 5,2% τη Δευτέρα. Το αντίστοιχο του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά 1,7%.
Περιορίζοντας την προμήθεια
Η Ρωσία μείωσε τις εξαγωγές προς την Ευρώπη σε πολυετή χαμηλά αυτό το καλοκαίρι – παρέχοντας λιγότερο από το ένα τρίτο των κανονικών όγκων – και δεν υπάρχει σαφήνεια αναφορικά με τις μελλοντικές της προθέσεις.
Οι περιορισμοί έχουν οδηγήσει τις τιμές στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου, κατά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι αυξημένοι λογαριασμοί ενέργειας έχουν πυροδοτήσει τον πληθωρισμό, απειλώντας να οδηγήσουν τμήματα της ηπείρου σε ύφεση, καθώς τα έθνη σπεύδουν να αποθηκεύσουν φυσικό αέριο ενόψει των χειμερινών μηνών.
Γεμίζουν οι αποθήκες
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου είναι γεμάτες κατά 69% περίπου. Ο όγκος των προμηθειών από τη Ρωσία τις επόμενες εβδομάδες -συν την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσει την κατανάλωση και να προσελκύει υγροποιημένο φυσικό αέριο εν μέσω ανταγωνισμού από την Ασία- θα καθορίσει εάν μπορεί να αποθηκευτεί αρκετό καύσιμο για την χειμερινή περίοδο.
Το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι η ημερήσια παραγωγή φυσικού αερίου της ρωσικής Gazprom έπεσε τον Ιούλιο στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, καθώς οι εξαγωγές της σε βασικές αγορές μειώθηκαν για τέταρτο διαδοχικό μήνα. Την ίδια ώρα, παραμένουν οι φόβοι ότι η Μόσχα θα μπορούσε να προκαλέσει ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη διακόπτοντας τις προμήθειες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, η συνολική παραγωγή ρωσικού φυσικού αερίου μέχρι στιγμής φέτος είναι 262,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, καταγράφονας πτώση 12% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.