Η ΕΕ σε κρίση εμπιστοσύνης. Η απάντηση και στο βρετανικό δημοψήφισμα πρέπει να είναι η προσπάθεια για δικαιότερη, δημοκρατικότερη και διαφανέστερη Ευρώπη, λέει ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας, Sigmar Gabriel, σε συνέντευξή του στα "Νέα του Σαββατοκύριακου".
Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη να ανανεώσει και να επικαιροποιήσει η ΕΕ την υπόσχεση ευημερίας στους πολίτες της, με πρώτο μέλημα την αντιμετώπιση της ανεργίας στους νέους που μαστίζει χώρες όπως η Ελλάδα. Επίσης, τονίζει το ενδιαφέρον για τις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας με προνομιακό πεδίο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις οποίες η Γερμανία πρωτοστατεί.
Εκτός συζήτησης το Grexit
"Το Grexit δεν τίθεται σε συζήτηση" διαβεβαιώνει στη συνέντευξή του ο αντικαγκελάριος Gabriel.
"Η Ελλάδα ανήκει στην ΕΕ. Το Grexit δεν τίθεται σε συζήτηση. Γι’ αυτό ζητούμενο τώρα είναι να δοθεί προοπτική στην Ελλάδα", σημειώνει.
Επένδυση στον... ήλιο
Ως παράδειγμα χάραξης προοπτικής για την Ελλάδα, ο Gabriel αναφέρει το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. "Στη Γερμανία κατορθώσαμε να δρομολογήσουμε τη μεγάλη στροφή στην ενέργεια. Πάνω από 30% του ηλεκτρικού ρεύματος προέρχεται από ΑΠΕ. Στην Ελλάδα οι συνθήκες είναι πολύ καλύτερες", επισημαίνει.
"Η Ελλάδα έχει δυναμικό, πρόκειται για τεράστια αγορά που είναι ταυτόχρονα και οικολογική. Θέλω η Γερμανία και η Ελλάδα να συνεργαστούν στενά και είχα μια σειρά από επιχειρήσεις στην αποστολή μου, οι οποίες θέλουν ακριβώς το ίδιο. Θέλουν να επενδύσουν, και ακριβώς τέτοιες ευκαιρίες πρέπει να αξιοποιήσουμε", αναφέρει.
Να μειωθούν οι Ευρωπαίοι Επίτροποι
Την ίδια ώρα, ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας ζήτησε από τις Βρυξέλλες τη μείωση του αριθμού των Ευρωπαίων Επιτρόπων, αλλά και την επανεξέταση της διάθεσης των κονδυλίων του προϋπολογισμού της ΕΕ, καθώς συμπληρώθηκε μία και πλέον εβδομάδα από την απόφαση των Βρετανών, ν' αποχωρήσουν από την ΕΕ.
"Μια Ευρώπη, στην οποία οι 27 Επίτροποι θέλουν απλά ν' αποδείξουν τους εαυτούς τους, δεν έχει λογική συνέπεια. Έτσι, ο αριθμός τους θα πρέπει να μειωθεί", δήλωσε σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα "Neue Osnabruecker Zeitung.”
Η απόφαση των Βρετανών ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, για την αποχώρηση της χώρας τους από την ΕΕ, προκάλεσε αστάθεια στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές, αποσταθεροποίησε την πολιτική ζωή της Βρετανίας και ενεργοποίησε γενικότερο προβληματισμό για τη μελλοντική προοπτική της ΕΕ.
Ο Gabriel δήλωσε επίσης ότι το Brexit δεν έθεσε σε κίνδυνο την ΕΕ, ενώ άφησε ανοιχτή την πιθανότητα επιστροφής της Βρετανίας, μετά από μερικές δεκαετίες, με δεδομένο ότι οι νεαροί ψηφοφόροι ψήφισαν σε μεγάλο ποσοστό υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.