Το «πράσινο φως» στην αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό έδωσε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο της Γαλλίας, εκφράζοντας τη βούλησή του να την υλοποιήσει πλήρως, χωρίς να υποχωρήσει απέναντι στα κυριότερα αιτήματα των συνδικάτων -τα οποία από την πλευρά τους σκοπεύουν να εντείνουν τις απεργίες τους απέναντι σε αυτό το σχέδιο του Εμανουέλ Μακρόν.
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Εργασίας, Ολιβιέ Ντισότ, απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποσυρθεί η κυριότερη αλλαγή, δηλαδή η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη.
«Η οπισθοχώρηση σε αυτό το σημείο θα σήμαινε ότι αποποιούμαστε την προσπάθεια εξισορρόπησης του συστήματος», είπε.
Μάλιστα, την Κυριακή ο Πρόεδρος της Γαλλίας είπε ότι έχει κάνει ήδη υποχωρήσεις σε σύγκριση με την αρχική πρότασή του, που προέβλεπε αρχικά συνταξιοδότηση στα 65. Ωστόσο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, εμφανίστηκε πιο απόλυτος, λέγοντας ότι οι ανάγκες είναι γνωστές και ότι πιστεύει πως πλέον η μεταρρύθμιση πρέπει να προχωρήσει.
«Κάθε φορά που μια τροπολογία θα μας επιτρέπει να βελτιώσουμε το κείμενο χωρίς να αποποιηθούμε τον στόχο της εξισορρόπησης μέχρι το 2030, ούτε τις αρχές της μεταρρύθμισης, προφανώς είμαστε ανοιχτοί» να συζητήσουμε, είπε ο Ντισότ σήμερα, κατά την παρουσίαση -με πολύ τεχνικούς όρους- της πρότασης.
Όλα τα κόμματα, με εξαίρεση την παραδοσιακή δεξιά, τους Ρεπουμπλικάνους, ζητούν επίμονα την απόσυρση των μέτρων στο σύνολό τους. Η Ανυπότακτη Γαλλία (ριζοσπαστική αριστερά) υποσχέθηκε ότι «θα αντισταθεί αποφασιστικά» ενώ ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός πρότεινε τη διεξαγωγή «δημοψηφίσματος».
Οι συνδικαλιστές του ενεργειακού τομέα σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέθοδο που έχουν στη διάθεσή τους για να αντιταχθούν στη μεταρρύθμιση, από τη δωρεάν παροχή ρεύματος σε ορισμένους πελάτες μέχρι τη μείωση της παραγωγής. Στη Μασσαλία, για παράδειγμα, το τοπικό συνδικάτο σκοπεύει να μειώσει τους λογαριασμούς ρεύματος σε επιχειρήσεις -για παράδειγμα, στα αρτοποιεία- που το τελευταίο διάστημα, λόγω της αύξησης του κόστους της ενέργειας, καλούνται να πληρώσουν υψηλά ποσά.
Κάποιες από αυτές τις δράσεις των συνδικαλιστών «Ρομπέν των Δασών» μπορεί να αφορούν σχολεία και νοσοκομεία, είπε ο Φαμπρίς Κουντούρ, ο ομοσπονδιακός γραμματέας του FNME-CGT (Εθνική Ομοσπονδία Ορυχείων και Ενέργειας).