Η Γαλλία εφαρμόζει διάφορα προγράμματα για τη μείωση της χρήσης πλαστικών, αλλά το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα προχωρήσει ακόμη περισσότερο. Συγκεκριμένα, Γάλλος πολιτικός ζήτησε την απαγόρευση των μικρών πλαστικών μπουκαλιών νερού, χαρακτηρίζοντάς τα «εντελώς παράλογα» και «περιβαλλοντική ανοησία».
Ο Pierre Cazeneuve, ο οποίος ανήκει στο κόμμα της Αναγέννησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, κατέθεσε αυτή την εβδομάδα πρόταση νόμου που θα μπορούσε να δει το τέλος των μπουκαλιών νερού μικρότερων των 50cl.
Αναλύοντας τη στάση του, ο Cazeneuve είπε ότι τα μικροσκοπικά μπουκάλια – τα οποία περιλαμβάνουν τα μεγέθη 33, 25 και 17cl – “περιέχουν 20-25 γραμμάρια πλαστικού για μόλις τρεις ή τέσσερις γουλιές νερού“. Δεν συμπεριέλαβε τα μεγαλύτερα μπουκάλια στην πιθανή απαγόρευσή του – ακόμη.
Το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα πρέπει να περάσει από διάφορα νομοθετικά σώματα για να γίνει νόμος. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να συζητηθεί στο κοινοβούλιο και να κερδίσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών εκεί.
Επί του παρόντος, δεν είναι πολύ πιθανό να συμβεί, καθώς η σημερινή σύνθεση της κυβέρνησης δεν είναι απλώς βαθιά διχασμένη, αλλά δεν υπάρχει επίσης κομματική πλειοψηφία στη Βουλή.
Ωστόσο, αν περάσει, πολλοί Γάλλοι πολίτες πιθανότατα θα το υποστηρίξουν.
Μια πρόσφατη δημοσκόπηση, που διεξήχθη από την OpinionWay για τις φιλανθρωπικές οργανώσεις Zero Waste France και No Plastic in My Sea, ανακάλυψε ότι περίπου τα δύο τρίτα των πολιτών της χώρας θα ήταν υπέρ μιας τέτοιας απαγόρευσης.
Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση με τα πλαστικά στη Γαλλία;
Στη Γαλλία, παράγονται τουλάχιστον 13 δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια κάθε χρόνο.
Για να γίνει ακόμη χειρότερο, ένα σημαντικό ποσοστό από αυτά δεν ανακυκλώνεται, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός τους να καταλήγει στους ωκεανούς, γεγονός που προκαλεί τεράστια περιβαλλοντική ζημία.
Παρ’ όλα αυτά, η Γαλλία έχει πράγματι ήδη θεσπίσει εκτεταμένη νομοθεσία που καλύπτει τα πλαστικά μίας χρήσης.
Τα πλαστικά μπουκάλια νερού, ωστόσο, δεν καλύπτονται από το νόμο. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλά προγράμματα που ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να σταματήσουν να αγοράζουν νέα πλαστικά μπουκάλια και να προτιμούν επαναγεμιζόμενα μπουκάλια.
Σε ολόκληρη τη Γαλλία, πολλές πόλεις διαθέτουν προσβάσιμες βρύσες πόσιμου νερού όπου μπορούν να ξαναγεμίσουν τα μπουκάλια.
Το εμφιαλωμένο νερό είναι εδώ και καιρό ένα ευαίσθητο θέμα στη Γαλλία.
Η αποκάλυψη αυτή ήρθε μετά την παραδοχή της Nestlé ότι επεξεργάζεται το νερό για τις μεγάλες μάρκες της, συμπεριλαμβανομένων των Perrier και Vittel, με υπεριώδες φως και φίλτρα ενεργού άνθρακα.
Αυτό αντιβαίνει σε έναν γαλλικό νόμο, που βασίζεται σε οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος απαγορεύει την απολύμανση του μεταλλικού νερού, το οποίο υποτίθεται ότι είναι φυσικά υψηλής ποιότητας πριν εμφιαλωθεί.