Ακόμη ένα δύσκολο έτος αντιμετωπίζουν και φέτος οι αμπελουργοί της Γαλλίας, με τις νέες προβλέψεις να αναθεωρούν προς τα κάτω τις ποσότητες σταφυλιών, που αναμένεται να συγκομιστούν για το 2024.
Όμως, η αποτίμηση αυτής της μικρής παραγωγής παραμένει σε εκκρεμότητα, καθώς σύμφωνα με ανάρτηση της ΚΕΟΣΟΕ, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί σωστά η παραγωγή κρασιού. Νέα εκτίμηση με τις προβλέψεις που δημοσιεύτηκαν στις 8 Οκτωβρίου από τις Υπηρεσίες Στατιστικής και Προοπτικών του γαλλικού Υπουργείου Γεωργίας, υποβιβάζουν στα 37,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα την παραγωγή κρασιού. Η νέα εκτίμηση είναι πολύ κάτω από τα 40 έως 43 εκατομμύρια hl κρασιών που ανακοινώθηκε στις αρχές Αυγούστου και τα 39,3 εκατομμύρια hl που ανακοινώθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Αποτυχία πρόβλεψης είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει την κριτική από τη βιομηχανία κρασιού, σχετικά με εκτιμήσεις που συχνά δυσκολεύονται να ποσοτικοποιήσουν τις σοδειές, με την πρόβλεψη να είναι πολύ υψηλή όταν πέφτουν οι αποδόσεις και το αντίστροφο.
Αβεβαιότητα για τις τιμές
Η εκτίμηση της παραγωγής παραμένει δύσκολη, αλλά και η προβολή των τιμών δεν είναι λιγότερο δύσκολη. Αν πριν από μερικά χρόνια μια πτώση της παραγωγής είχε άμεσο ανοδικό αντίκτυπο στις τιμές του χύμα κρασιού, αυτές οι μέρες έχουν περάσει, καθώς η αποκατανάλωση επιβαρύνει τις πωλήσεις. Ο αμπελώνας αναμένει αυξήσεις στις τιμές του κρασιού για να αντισταθμίσει εν μέρει το άλμα στο κόστος παραγωγής του και τη μείωση των αποδόσεών του.
Στους αμπελώνες του Νότου, «φθάνουν οι πρώτες προσφορές από μεσίτες και εμπόρους, με τις τιμές χαμηλά, όπως στο τέλος της τελευταίας αμπελοοινικής περιόδου» τονίζει ο Ludovic Roux, ο πρόεδρος των Vignerons Coopérators d’Occitanie: «Θα έχουμε μια από τις μικρότερες συγκομιδές στην ιστορία, γύρω στη συγκομιδή του 2021 και αυτό είναι καταστροφικό. Με τόσο μικρή σοδειά, είναι αδύνατο να μην ξεκινήσουμε με χαμηλές τιμές. Λέμε στοπ σε εμπόρους και μεσίτες που συμμετέχουν στον θάνατο του επαγγέλματος». Ο Πρόεδρος της Ένωσης Μεσογειακών Εταιρειών Οίνου (UEVM), ο έμπορος Ζαν Κλοντ Μας απαντά ότι «χρειαζόμαστε μια ενάρετη και κερδοφόρα στρατηγική παραγωγής.
«Η ελεύθερη αγορά είναι πολύ βίαιη, λόγω της απουσίας συνεργασίας. Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο, η κρίση δεν λυπάται κανένα σήμερα και ο ανταγωνισμός πουλάει φθηνά από Χιλή και Αυστραλία, ενώ το τοπικό εμπόριο δεν έχει τη δύναμη να το αλλάξει αυτό», αναφέρει ο έμπορος κρασιών Gerard Bertrand.