Σε σύνεση και χωρίς υπερβολές ψωνίζουν οι καταναλωτές για το εορταστικό τραπέζι που φέτος προβλέπεται να είναι για πολλούς μόνο με τα απαραίτητα.
Το κόστος του εορταστικού τραπεζιού για μία τετραμελή οικογένεια, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Ινστιτούτου Καταναλωτή, υπολογίζεται στα 147,15 -152 ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν στα 119,25 – 127 ευρώ, δηλαδή αύξηση 20%.
Η κάμερα του Action24 βρέθηκε σε Βαρβάκειο, Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης και στην κεντρική αγορά Καλαμάτας και κατέγραψε τις τιμές λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα.
20.000 γαλοπούλες εκτράφηκαν στη Γεωργική Σχολή και δόθηκαν προς διάθεση για κατανάλωση στην αγορά ενώ η κίνηση στη Βαρβάκειο είναι σε εξέλιξη. Ο κόσμος έχει ποικιλία στις προτιμήσεις του με αρνάκι, κατσικάκι, γουρουνάκι και γαλοπούλες να κυριαρχούν. Στα 11 ευρώ η ντόπια γαλοπούλα, λίγο πιο ακριβές αυτές της Γεωργικής Σχολής ενώ φθηνότερες πωλούνται οι εισαγόμενες.
«Η γαλοπούλα έχει φθίνουσα πορεία και οι καταναλωτές στρέφονται σε εναλλακτικές λύσεις. Η τιμή πέρυσι ήταν φθηνότερη κατά 10%, δηλαδή 1 ευρώ το κιλό ενώ και τα κομμάτια είναι περιορισμένα λόγω και των καταστροφών στη Θεσσαλία. Η δε μισή γαλοπούλα πωλείται χωρίς πόδια και κεφάλια στα 11,5 ευρώ το κιλό» σημειώνουν παράγοντες της αγοράς.
«Το χοιρινό διατίθεται από 5 έως 6,5 ευρώ το κιλό ενώ 10-11 ευρώ το κιλό πωλούνται τα αρνάκια στη Βαρβάκειο» τόνισε ο γγ κρεοπωλών.