Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ταμείου, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, για τη στήριξη των ευρωπαίων αγροτών, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, στην 9μελή αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, σε μεταξύ τους συνάντηση.
Στη χώρα μας, όπως ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς, αντιστοιχούν 26,3 εκατ. ευρώ, όταν σε χώρες όπως το Βέλγιο το ίδιο ποσό ανέρχεται σε 6,2 εκατ. ευρώ.
Πρόσθεσε πως η εν λόγω απόφαση δίνει το δικαίωμα σε κάθε κράτος-μέλος να διπλασιάσει το ποσό που της αντιστοιχεί με τη χρήση εθνικών πόρων, σημειώνοντας ότι «από μόνο του δεν καλύπτει τις ανάγκες που υπάρχουν, αλλά έχουμε βάση».
«Πρόκειται για ένα πρώτο σημαντικό βήμα, που αποδεικνύει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιλαμβάνεται την ανάγκη να στηριχθεί ο αγροτικός τομέας», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός.
Και τόνισε πως, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, η ελληνική πλευρά θα ζητήσει την περαιτέρω αύξηση του ποσού, «ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε πραγματικά τους αγρότες σε μία δύσκολη περίοδο».
Ο κ. Γεωργαντάς γνωστοποίησε ότι μόνο για τη φετινή χρονιά, παρέχεται η δυνατότητα καλλιέργειας των εκτάσεων που βρίσκονται σε αγρανάπαυση, χωρίς να χαθεί η επιδότηση του «πρασινίσματος».
Από την πλευρά τους, οι αγρότες παρέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους, ζητώντας παράλληλα να γνωστοποιηθούν οι λεπτομέρειες του εν λόγω ταμείου το συντομότερο δυνατόν.
Νωρίτερα, οι αγρότες πραγματοποίησαν συλλαλητήριο, με βασικά αιτήματα:
- Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
- Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά κ.ά.), καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλες τις ζημιογόνες αιτίες και χωρίς καθυστερήσεις.
- Τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
- Να μην πληρώσουν οι αγρότες τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία.