Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας συμφώνησε σε μια συμβιβαστική πρόταση για την αφαίρεση των εξαρτημάτων της Huawei Technologies από το κεντρικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 5G της χώρας μέχρι το τέλος του 2026 για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Στη συνέχεια, οι εταιρείες θα έχουν προθεσμία έως το τέλος του 2029 για να αφαιρέσουν τα εξαρτήματα που κατασκευάζονται από τη Huawei και την κινεζική ανταγωνίστριά της ZTE από το δίκτυο πρόσβασης και μεταφοράς 5G, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το σχέδιο, τα οποία ζήτησαν να μην κατονομαστούν συζητώντας εμπιστευτικές πληροφορίες.
Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά την παράταση της προθεσμίας για την εφαρμογή της πρώτης φάσης κατά ένα έτος, πρόσθεσαν οι άνθρωποι. Το Bloomberg ανέφερε προηγουμένως ότι το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο διοικείται από τους φιλικούς προς τις επιχειρήσεις Ελεύθερους Δημοκράτες, ήταν αντίθετο σε μια αυστηρότερη πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο ελέγχεται από τους Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Όλαφ Σολτς.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Μαξιμίλιαν Κολ δήλωσε ότι η επανεξέταση των κρίσιμων στοιχείων στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G «συνεχίζεται και θα πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα».
«Έχει ληφθεί απόφαση για το πώς θα προχωρήσουμε», πρόσθεσε. Εκπρόσωπος του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής παρέπεμψε αίτημα για σχολιασμό στο υπουργείο Εσωτερικών. Εκπρόσωπος της Huawei δήλωσε ότι η εταιρεία θα περιμένει επίσημη ανακοίνωση προτού σχολιάσει, ενώ η ZTE δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα σχολιασμού.
Η επανεξέταση της ασφάλειας του δικτύου 5G της Γερμανίας έχει τραβήξει περισσότερο από ένα χρόνο, ακόμη και όταν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση εστιάζουν όλο και περισσότερο στους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονούν οι κινεζικές εταιρείες.
Η αμερικανική κυβέρνηση εισήγαγε πρόσφατα νέους δασμούς και ανακάλεσε άδειες για την πώληση τσιπ στη Huawei, καθώς οι σχέσεις με το Πεκίνο επιδεινώνονται.
Ερωτώμενος σχετικά με το σχέδιο της Γερμανίας σε τακτική ενημέρωση Τύπου την Πέμπτη στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιαν δήλωσε ότι «δεν υπήρξαν ποτέ στοιχεία που να δείχνουν ότι οι κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών βλάπτουν την εθνική ασφάλεια των ευρωπαϊκών χωρών».
«Ελπίζουμε ότι η Γερμανία θα σεβαστεί τα γεγονότα, θα αποφασίσει για την πολιτική της με ορθολογικό τρόπο και θα λάβει μια ανεξάρτητη απόφαση που θα είναι σύμφωνη με τα συμφέροντά της και τους διεθνείς κανόνες», πρόσθεσε.
Η Deutsche Telekom, η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της Γερμανίας, δήλωσε ότι η απαγόρευση των κινεζικών εξαρτημάτων έως το 2026 δεν είναι ρεαλιστική.
Η Γερμανία ήταν πιο διστακτική στην εφαρμογή απαγόρευσης των κινεζικών εξαρτημάτων από ό,τι ορισμένοι από τους συμμάχους της. Το Ηνωμένο Βασίλειο απαγόρευσε στη Huawei την είσοδο στα ασύρματα δίκτυα επόμενης γενιάς 5G το 2020 και περιόρισε την παρουσία της στα σταθερά δίκτυα, επικαλούμενο ανησυχίες για την αλυσίδα εφοδιασμού, αφού οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην εταιρεία.
Η Γερμανία επέλεξε να επιτρέψει εξαρτήματα από τη Huawei όταν εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Deutsche Telekom, κατασκεύασαν δίκτυα 5G. Ωστόσο, το Βερολίνο έχει έκτοτε υιοθετήσει αυστηρότερη στάση απέναντι στην Κίνα και προσπάθησε να μειώσει την εξάρτησή του από μεμονωμένες χώρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.