Στο ανοιχτό ορυχείο Hambach στην εσχατειά της πρώην βιομηχανικής καρδιάς της Γερμανίας, το έδαφος τρέμει καθώς ένας γιγάντιος τροχήλατος εκσκαφέας που είναι βαρύτερος από τον Πύργο του Άιφελ διασχίζει το τοπίο, σκάβοντας σε εκτάσεις με καφέ άνθρακα για να τροφοδοτήσει εργοστάσια όπως ένα σύμπλεγμα χαρτοβιομηχανιών στο κοντινό Ντύρεν.
Σε αυτή τη μικρή πόλη των 90.000 κατοίκων, 40 χιλιόμετρα δυτικά της Κολωνίας, οι προκλήσεις της Γερμανίας συγκρούονται και η μάχη για το μέλλον της χώρας δίνεται πλέον σε μέρη που άκμαζαν κάποτε, όπως το Ντύρεν. Οι πολιτικές εκστρατείες ενόψει των πρόωρων εκλογών της 23ης Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν σοβαρά αυτό το Σαββατοκύριακο, όταν οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες και η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία – μια ανερχόμενη δύναμη στην περιοχή – θα πραγματοποιήσουν κομματικά συνέδρια.
«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα», αναφέρει στο Bloomberg ο Helge Peter Herrwegen, τοπικός αξιωματούχος του συνδικάτου IGBCE, το οποίο εκπροσωπεί ανθρακωρύχους και εργάτες χαρτιού και κάποτε ήταν μια ισχυρή φωνή στην περιοχή. «Οι συζητήσεις με τα μέλη μας είναι δύσκολες».
Από την ενεργειακή ανασφάλεια έως την παραπαίουσα μεταποίηση, το Ντύρεν βρίσκεται στο επίκεντρο των διαρθρωτικών αλλαγών που ταλανίζουν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Καθώς η Γερμανία καταργεί σταδιακά τα τοπικά ορυκτά καύσιμα, όπως αυτά του Hambach, οι εργάτες ανησυχούν για το αν οι θέσεις εργασίας τους είναι ασφαλείς, καθώς οι εργοδότες προσπαθούν να ανταγωνιστούν ΗΠΑ και Κίνα.
Οι επιπτώσεις της βιομηχανικής επιβράδυνσης της Γερμανίας ήταν δύσκολο να αγνοηθούν στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της χώρας. Μεγάλοι εργοδότες όπως η Thyssenkrupp AG και η Ford Motor Co. μειώνουν το προσωπικό τους, ενώ τα χρόνια των ανεπαρκών πολιτικών προγραμμάτων και η αποτυχία της κυβέρνησης του καγκελάριου Όλαφ Σολτς έχουν κλονίσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη.
Το AfD – που βρίσκεται στη δεύτερη θέση στις εθνικές δημοσκοπήσεις – εκμεταλλεύεται τους φόβους σε κοινότητες όπως το Ντύρεν, οι οποίες θα σηκώσουν το κύριο βάρος των φιλοδοξιών της Γερμανίας για μηδενική κατανάλωση ενέργειας και στις οποίες βρίσκει απήχηση η έκκληση του κόμματος να εγκαταλείψει τις διεθνείς συμφωνίες για το κλίμα. Ακόμη και αν οι κινήσεις αυτές θα ήταν νομικά και οικονομικά απίθανες, η προοπτική για περισσότερα από τα ίδια από τα κυρίαρχα κόμματα δεν είναι ελκυστική για τους ανήσυχους ντόπιους.
Στο Ντύρεν, το AfD κέρδισε πάνω από 4.000 ψήφους στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου, φτάνοντας μόλις 132 ψήφους μακριά από τους Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς – κάποτε η αξιόπιστη φωνή της εργατικής τάξης.
Ενώ η μετατόπιση προς τα δεξιά είναι πιο έντονη στην πρώην κομμουνιστική ανατολική χώρα, οι δυσκολιές για την κεντροαριστερά είναι εμφανείς, καθώς το SPD και οι Πράσινοι χάνουν έδαφος έναντι λαϊκιστικών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του νέου αριστερού BSW, σε όλη τη Γερμανία.
Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, πόλεις όπως το Ντούισμπουργκ – όπου η χαλυβουργία Thyssenkrupp περικόπτει 11.000 θέσεις εργασίας – και το Μπόχουμ – που εξακολουθεί να υποφέρει από το κλείσιμο του εργοστασίου αυτοκινήτων Opel το 2014 – έχουν γίνει στόχοι για το AfD, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει τη βάση του στη δυτική Γερμανία.
«Οι άνθρωποι σε αυτές τις πόλεις αφυπνίζονται για τη ζημιά που προκαλούν οι πολιτικοί», δήλωσε ο Christian Loose, οικονομικός εκπρόσωπος του AfD στην περιοχή. Καθώς προσπαθεί να κυριαρχήσει στο κρατίδιο μέχρι το τέλος της δεκαετίας, το κόμμα επιδιώκει να αποδυναμώσει την επιρροή της οργανωμένης εργασίας. «Τα αφεντικά των συνδικάτων υποστηρίζουν τις πολιτικές για το κλίμα και δεν υπερασπίζονται πλέον τα συμφέροντα των μελών τους», είπε.
Η απογοήτευση των ψηφοφόρων έχει διαφορετικές πηγές στη Γερμανία. Στα ανατολικά, πηγάζει από την επανένωση και το αίσθημα ότι έχει μείνει πίσω έχει ενταθεί από την εισροή μεταναστών. Η δυσαρέσκεια στα δυτικά προέρχεται από τις απειλές για το άλλοτε άνετο βιοτικό επίπεδο από τη μείωση της ανταγωνιστικότητας και οι περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες έχουν γίνει στόχος, καθώς θεωρείται ότι πλήττουν τις τοπικές επιχειρήσεις.
«Το AfD κεφαλαιοποιεί την ανησυχία σε περιοχές όπου οι βιομηχανίες δυσκολεύονται να προσαρμοστούν», δήλωσε ο Jens Südekum, καθηγητής διεθνών οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Heinrich Heine στο Ντίσελντορφ. Προβλέπει ότι η τάση αυτή θα ενταθεί καθώς η Γερμανία επιταχύνει τις μειώσεις των εκπομπών αυτή τη δεκαετία για την επίτευξη των κλιματικών στόχων. «Για τους ανήσυχους ψηφοφόρους, το AfD προσφέρει μια ριζικά διαφορετική πορεία».
Στο Ντύρεν, η οικονομική ανάκαμψη μοιάζει μακρινή και το εργοστάσιο χαρτιού Schoellershammer είναι εμβληματικό των τοπικών αγώνων.
Οι κινήσεις της Ρωσίας να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022 εκτόξευσαν τις τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη και βύθισαν τη Schoellershammer σε κρίση. Το εργοστάσιο προσαρμόστηκε καίγοντας τα απόβλητα της παραγωγής του για να μειώσει το ενεργειακό κόστος, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν. Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί και η υποτονική οικονομία προκαλούν περαιτέρω πονοκεφάλους.
«Οι επιχειρήσεις είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Armin Vetter, διευθυντής παραγωγής της Schoellershammer, η οποία έλκει τις ρίζες της από τον 18ο αιώνα. Είπε ότι η κατάσταση είναι συγκρίσιμη με την ύφεση που ακολούθησε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά ήταν πιο παρατεταμένη. «Δεν υπάρχουν σημάδια βελτίωσης των παραγγελιών μας»
Η επιδείνωση των προοπτικών απασχόλησης αποξενώνει ιδιαίτερα τους νέους Γερμανούς και το AfD στοχεύει σε αυτή την ομάδα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το TikTok. Σε ένα πρόσφατο βίντεο, ο Martin Vincentz, ο 38χρονος επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του AfD στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, κάλεσε την επόμενη γενιά να απορρίψει το status quo και να «ολοκληρώσει την πολιτική αλλαγή σε αυτή τη χώρα».
«Παρατηρούμε ότι πολλά επικοινωνούνται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και λιγότερο άμεσα στις επιχειρήσεις», δήλωσε ο Matthias Dürbaum, ένας γεννημένος στο Ντύρεν εκπρόσωπος των εργαζομένων στο εποπτικό συμβούλιο της εταιρείας κοινής ωφέλειας RWE AG, αναφερόμενος στη φθίνουσα επιρροή των συνδικάτων στην πολιτική τοποθέτηση.
Το κόμμα έχει σημάνει συναγερμό για την προώθηση της απέλασης των μεταναστών και ζητά την έξοδο της Γερμανίας από το ευρώ. Μετά από ξενοφοβικά σχόλια και τη χρήση απαγορευμένων ναζιστικών συνθημάτων από ηγετικά στελέχη, τρία κρατικά τμήματα στα ανατολικά έχουν χαρακτηριστεί ως ακροδεξιά και έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση από την υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών.
Στο Ντύρεν, Ernst Müller και η σύζυγός του Yvonne προσπαθούν να αποτρέψουν τους νέους από το να παρασυρθούν προς τον εθνοτικό εθνικισμό. Ο πρώην πρωταθλητής Ευρώπης στα μεσαία βάρη πυγμάχος λειτουργεί ένα γυμναστήριο και προπονεί μερικές δεκάδες εφήβους, παρέχοντας ενθάρρυνση και μια αίσθηση σκοπού σε παιδιά με διαφορετικό υπόβαθρο.
Καθισμένος στο γραφείο του, γεμάτο με φωτογραφίες και αναμνηστικά από την εποχή της ακμής του στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο Müller δείχνει με υπερηφάνεια ένα βραβείο που έλαβε από την πόλη για τη βοήθεια που προσέφερε στην ενσωμάτωση μη γερμανικής νεολαίας στην κοινότητα. Το ζευγάρι λέει ότι η Γερμανία πρέπει να συσπειρωθεί για να βγει από την κρίση της.
«Είμαστε σαν μια οικογένεια εδώ», δήλωσε η Yvonne, τονίζοντας τη στάση του συλλόγου απέναντι στις ακροδεξιές επιρροές που παρατηρούνται σε ορισμένες λέσχες μικτών πολεμικών τεχνών σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. «Προσέχουμε ο ένας τον άλλον και βοηθάμε ο ένας τον άλλον στις δύσκολες στιγμές. Είμαστε πολύ περήφανοι για όσα αυτά τα παιδιά συνεχίζουν να πετυχαίνουν».
Στο δημαρχείο, ο δήμαρχος Frank-Peter Ullrich προσπαθεί να αντλήσει παρηγοριά από την ιστορία. Στο γραφείο του σοσιαλδημοκράτη, μια ταπισερί αναδεικνύει καταστροφικά ορόσημα από τον Τριακονταετή Πόλεμο έως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι προελαύνουσες συμμαχικές δυνάμεις ισοπέδωσαν την πόλη για να αποφύγουν τις αιματηρές μάχες σπίτι με σπίτι.
Αν και οι τωρινές συνθήκες είναι λιγότερο δραματικές, αναγνωρίζει ότι οι καθυστερήσεις στη λήψη κονδυλίων για να διευκολυνθεί η μετάβαση της περιοχής από τον άνθρακα έχουν βαθύνει τον σκεπτικισμό του κοινού, αφού εκκενώθηκαν πόλεις και εκχερσώθηκαν τμήματα ενός δάσους ηλικίας 12.000 ετών για την εξόρυξη άνθρακα.
«Οι άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να ενισχύσουν την οικονομία», δήλωσε ο Ullrich, αναφερόμενος στα χωριά που καταστράφηκαν για την επέκταση της εξόρυξης. «Η συμφωνία ήταν σταθερές θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Αυτή η εμπιστοσύνη διαβρώνεται».