Δύσκολες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία προμηνύουν τα αποτελέσματα των ομοσπονδιακών εκλογών και είναι φυσικό το θέμα να απασχολεί όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Από τη σύνθεση της γερμανικής κυβέρνησης θα εξαρτηθούν οι θέσεις της σε μεγάλα ευρωπαϊκά θέματα που θα κυριαρχήσουν τους επόμενους μήνες, από το ζήτημα της αναμόρφωσης των κανόνων για τα κρατικά ελλείμματα (το Σύμφωνο Σταθερότητας) και τη λύση που θα βρεθεί για τα χρέη της πανδημίας, μέχρι τον πράσινο και τον ψηφιακό φόρο και την ευρωπαϊκή αντίδραση στην AUKUS.
Οι χώρες του Νότου είχαν «επενδύσει» στην άνοδο των Πρασίνων και των Σοσιαλδημοκρατών με το σκεπτικό ότι οι θέσεις τους είναι υπέρ της δημοσιονομικής χαλάρωσης, των επενδύσεων και έκδοση ευρωομολόγου.
Το γεγονός ότι οι Πράσινοι τελικά φαίνεται να έρχονται στην τρίτη θέση με ποσοστό γύρω στο 15% είναι, επομένως, ένα «καλό νέο» για τις χώρες του Νότου.
Από την άλλη πλευρά, κερδισμένο είναι και το κόμμα των Φιλελευθέρων, των «Ελεύθερων Δημοκρατών» FDP, που ανεβαίνει στο 11% σύμφωνα με τα πρώτα exit poll και όπως φαίνεται θα παίξει ρυθμιστικό ρόλο στον σχηματισμό κυβέρνησης.
Τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν ότι οι Πράσινοι θα είναι πιθανότατα μέρος μιας νέας κυβέρνησης και οι ίδιοι δηλώνουν ανοιχτοί στη συνεργασία και με τα δύο μεγάλα κόμματα, τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Χριστιανοδημοκράτες.
Οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία είναι παραδοσιακά επίπονες και λεπτομερείς και βασίζονται σε αναλυτικές συμφωνίες, οι οποίες καταγράφονται λεπτομερώς και αποτελούν οδηγό, ο οποίος δεσμεύει πραγματικά την διακυβέρνηση.
Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες έχουν θέσεις πιο «κοντινές» με εκείνες των Χριστιανοδημοκρατών και εντάσσονται στη σκληρή ευρωπαϊκή γραμμή σχετικά με τα ευρωπαϊκά θέματα.