Σήμερα η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ένα υπέρογκο δημόσιο χρέος. Την ίδια στιγμή όμως η χώρα φαίνεται πως κάνει βήματα προόδου στη μείωση του χρέους – και η ελληνική κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειές της για την κατά το δυνατόν ταχύτερη αποπληρωμή του.
Το μαξιλαράκι ύψους 36 δισεκατομμυρίων ευρώ που δημιουργήθηκε το 2018, η επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, όπως και η γενικότερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αποτελούν τους σημαντικότερους συμμάχους της χώρας σε αυτήν την προσπάθεια, σύμφωνα με το DW.com.
Όπως παρατηρεί το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND), «η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε πέρυσι τέσσερις φορές ταχύτερα σε σχέση με τον μέσο όρο των εθνικών οικονομιών της ΕΕ. […] Επιπλέον, ένα ακόμα ατού της Ελλάδας είναι και η πολιτική σταθερότητα που επικρατεί στην Αθήνα.
[…] Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο. Σύμφωνα με τον τελευταίο Δείκτη Βιωσιμότητας του Χρέους της ΕΕ, η Ελλάδα είναι ένα από τα μόλις επτά κράτη-μέλη όπου ο μακροπρόθεσμος κίνδυνος χρέους χαρακτηρίζεται ως “χαμηλός”.
Αντιθέτως, το χρέος άλλων χωρών παρουσιάζει μία πολύ πιο ανησυχητική δυναμική για τους οικονομολόγους της ΕΕ. Αυτό ισχύει πρωτίστως για την Ιταλία: ενώ οι εκτιμήσεις της ΕΕ προβλέπουν πως το 2027 ο λόγος χρέους της Ελλάδας θα βρίσκεται στο 142,7%, το αντίστοιχο ποσοστό για την Ιταλία τοποθετείται στο 143,7%. Έτσι, σε τρία χρόνια η Ιταλία ενδέχεται να αποτελεί εκείνη πλέον την πιο χρεωμένη χώρα της ΕΕ.
[…] Για το 2034 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει δε πως τέσσερα κράτη θα έχουν υψηλότερο λόγο χρέους από την Ελλάδα: η Ιταλία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ισπανία», καταλήγει το RND.