Η επεξεργασία του κακάο μπορεί, μεν, να επιβραδύνθηκε το τελευταίο τρίμηνο, αλλά αναμένεται μια πιο απότομη πτώση καθώς οι σοκολατοποιοί αρχίζουν να αισθάνονται πραγματικά τις επιπτώσεις των ακριβών κόκκων.
Παρά την ιστορική έλλειψη που έστειλε τις τιμές του κακάο σε υψηλό ρεκόρ φέτος, το φαινόμενο αυτό δεν έχει ακόμη επηρεάσει πλήρως τους σοκολατοποιούς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί από τους κόκκους που έχουν αλεθεί σε βούτυρο και σκόνη που χρησιμοποιείται στα γλυκίσματα, είχαν εξασφαλιστεί πριν από την κρίση.
Καθώς όμως τα αποθέματα αυτά εξαντλούνται, οι μεταποιητές θα πρέπει να αναπληρώσουν τις προμήθειές τους σε υψηλότερες τιμές, κάτι που αναμένεται να επιβαρύνει τις αλέσεις το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Στέλεχος της Nestle SA προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι καθώς οι παραγωγοί πληρώνουν περισσότερα για τους κόκκους, θα πρέπει αναπόφευκτα να μετακυλήσουν το κόστος στους καταναλωτές, ωθώντας τους τελευταίους στο να μειώσουν την κατανάλωση σοκολατοειδών.
Οι αλέσεις του β’ τριμήνου παγκοσμίως πιθανόν να μειώθηκαν σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με έξι αναλυτές και εμπόρους που μίλησαν στο Bloomberg.
Η επεξεργασία των κόκκων στην Ευρώπη, η οποία αποτελεί τον κορυφαίο καταναλωτή, πιθανόν να μειώθηκε κατά 2%, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση, γεγονός που θα σηματοδοτούσε χαμηλό τετραετίας. Οι έξι ερωτηθέντες αναμένουν μεγαλύτερη πτώση σε παγκόσμιο επίπεδο το β’ εξάμηνο.
«Τα φθηνά προϊόντα στη συγκεκριμένη αγορά έχουν αρχίσει να τελειώνουν και τα ακριβά έχουν αρχίσει να εμφανίζονται», δήλωσε ο επικεφαλής πωλήσεων αγροτικών προϊόντων της χρηματιστηριακής εταιρείας Marex Group, Τζόναθαν Πάρκμαν.
«Το χειρότερο μέρος του πληθωρισμού των εισροών αναμένεται να επηρεάσει τόσο τους καταναλωτές όσο και τους παραγωγούς το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους», προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Τα ευρωπαϊκά στοιχεία άλεσης αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα, ενώ η Ασία και η Βόρεια Αμερική θα υποβάλουν εκθέσεις την επόμενη εβδομάδα. Ενώ τα επικαιροποιημένα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό ως ενδεικτικά της γενικότερης κατανάλωσης, έχει γίνει πιο δύσκολο να εκτιμηθεί το κατά πόσον αντικατοπτρίζουν τη ζήτηση εν μέσω ανησυχιών ότι οι περιορισμένες προμήθειες διαστρεβλώνουν τα στοιχεία.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το κακάο στη Νέα Υόρκη έφτασαν σε ιστορικό υψηλό άνω των 11.000 δολαρίων ανά τόνο τον Απρίλιο, καθώς οι μειωμένες σοδειές της Δυτικής Αφρικής περιόρισαν την παραγωγή. Ακόμα και μετά την υποχώρησή τους από τότε, οι τιμές εξακολουθούν να είναι υπερδιπλάσιες σε σχέση με πέρυσι.
«Είναι πιο πιθανό να δούμε μια σημαντική αλλαγή στον αριθμό των αλέσεων το β’ εξάμηνο του έτους», δήλωσε ο αναλυτής εμπορευμάτων της StoneX, Ντάρεν Στέτζελ. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι η αγορά έχει αναγκαστεί να προσαρμοστεί στην έλλειψη κόκκων, κάτι το οποίο ενδέχεται να μειώσει κάποιες πιέσεις στη ζήτηση, ενώ επεσήμανε ότι οι παρασκευαστές σοκολάτας χρησιμοποιούν υποκατάστατα όπως το φοινικέλαιο.
Εκτός από τα δεδομένα άλεσης, οι έμποροι θα παρακολουθούν επίσης στενά τα στοιχεία κερδοφορίας των εταιρειών σοκολατοποιίας για ενδείξεις σχετικά με την γενικότερη ισορροπία προσφοράς και ζήτησης.