Η εξόντωση του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια και του επιχειρησιακού ηγέτη της Χεσμπολάχ Σουκρ, μπορεί να ανοίξουν τις πύλες της... κολάσεως στη Μέση Ανατολή, οδηγώντας σε νέες ανατροπές.
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης
Προχθές επισημαίναμε από τη στήλη ότι για τις αγορές αποτελούσε καλό νέο η διαβεβαίωση του Ισραήλ ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε ολοκληρωτικό πόλεμο, μετά την επίθεση της Χεσμπολάχ στα Υψίπεδα του Γκολάν, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο μικρά παιδάκια. Ο πόλεμος του Ισραήλ μπορεί να μην είναι ολοκληρωτικός, αλλά είναι στοχευμένος και μάλιστα σε τέτοιο σημείο που μπορεί να... ερεθίσει τις γειτονικές αραβικές χώρες. Ο Σουκρ εξοντώθηκε με πύραυλο στη Βηρυτό και ο Χανίγια μέσα στο σπίτι όπου διέμενε με... συστημένο πύραυλο. Οι Ισραηλινοί έχοντας αεροσκάφη F-35, τύπου "Στελθ", που δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτά από την ιρανική αεράμυνα, μπορούν να χτυπήσουν οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Πρόκειται για μια επίδειξη ισχύος, λίγες ώρες μετά τις απειλές του Ερντογάν, ότι μπορεί να... μπουκάρει όπως έπραξε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και στη Λιβύη. Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχουμε ως σημείο αναφοράς τις προσωπικές σχέσεις του Ερντογάν με τον νεκρό Χανίγια.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης στη Μέση Ανατολή είναι το γεγονός ότι έχουμε μετακινήσεις αεροναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ προς το Ισραήλ. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, οι Αμερικανοί έχουν ανακοινώσει επίσημα ότι ενισχύουν την αντιπυραυλική "ομπρέλα" του Ισραήλ, προκειμένου να αποκρούσει επιθέσεις από το Ιράν ή από άλλες χώρες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η εξουδετέρωση δύο κορυφαίων ηγετικών φυσιογνωμιών του αντι-ισραηλινού μετώπου, αλλάζουν θεαματικά το επίπεδο του γεωπολιτικού κινδύνου, προκαλώντας ευρύτερες στρατιωτικές διεργασίες. Ίσως, αυτή τη φορά, να έχουμε μπλέξει πραγματικά, καθώς φαίνεται ότι αλλάζουν πολλά.
Το Ισραήλ μετά και το χτύπημα της περασμένης Κυριακής στα Υψίπεδα του Γκολάν, είναι σίγουρο ότι θα επιχειρήσει στοχευμένα χτυπήματα, εκεί όπου υπάρχουν επικίνδυνες... σφηκοφωλιές! Ο Νετανιάχου στο χθεσινοβραδινό διάγγελμα του δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για όλα τα σενάρια και θα απαντήσει, αν προκληθεί, προειδοποιώντας τον λαό του για "δύσκολες μέρες". Από την άλλη πλευρά, ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Χαμενεϊ, φέρεται να έχει δώσει εντολή για γενική επίθεση κατά του Ισραήλ με κάθε μέσο. Στην Τουρκία είχαμε διαδηλώσεις και επεισόδια για τον θάνατο του Χανίγια και γενικώς η απειλή μιας περιφερειακής σύρραξης με απρόβλεπτες διαστάσεις, μπορεί να βρίσκεται προ των πυλών. Ανεξαρτήτως τι λένε οι αντιμαχόμενες πλευρές και με δεδομένο ότι κανείς δεν μπορεί να μπει στην ψυχολογία των εμπλεκομένων σε έναν πόλεμο, εμείς το μόνο που έχουμε να πούμε είναι... απλά, ο θεός να βάλει το χέρι του!
Τα πολύ καλά νέα για την οικονομία συνεχίζονται, αλλά παραμένει το "αγκάθι" της ακρίβειας
Η υποχώρηση της ανεργίας στο 9,6% τον Ιούνιο αποτελεί νέο χαμηλό 15 ετών, καθώς την τελευταία φορά που είχαμε δει τέτοιο χαμηλό ποσοστό ήταν στα μέσα του 2009, δηλαδή, πριν μπλέξουμε στην εφιαλτική ιστορία των μνημονιακών μέτρων.
Τα τελευταία 5 χρόνια, οι θέσεις απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 400.000, ο αριθμός των απασχολούμενων πλησιάζει τα 4,3 εκατ. άτομα και οι άνεργοι υποχώρησαν για πρώτη φορά στις 456.000. Τα πράγματα θα μπορούσαν να είνια καλύτερα, από τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι επιχειρήσεις απ΄ όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας ζητούν τουλάχιστον 200.000 εργαζομένους για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα. Η μείωση της ανεργίας αποτελεί απόδειξη της ισχυρής δυναμικής της οικονομίας, ενώ την ίδια στιγμή, η αύξηση του τζίρου στο λιανικό εμπόριο είναι αποτέλεσμα της διάθεσης για κατανάλωση, της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών, αλλά και των αυξημένων τουριστικών αφίξεων. Πάμε για νέο ρεκόρ στον τουρισμό και σε συνδυασμό με την αύξηση των λιανικών πωλήσεων, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μπορούν να είναι από τώρα σίγουροι ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει με νέο πρωτογενές υπερ-πλεόνασμα. Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι είμαστε στον σωστό δρόμο. Όμως, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να δοκιμαστούμε αν προκληθεί κάποια σοβαρή εμπλοκή στη Μέση Ανατολή.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος οργανώνει μεθοδικά το "οπλοστάσιο" της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια. Για τρίτο σερί μήνα είχαμε μείωση του δείκτη τιμών στο σούπερ μάρκετ κατά 1,56%, αλλά την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο τιμάριθμος Ιουλίου αυξήθηκε στο 3% έναντι 2,6% τον Ιούνιο. Αιτία είναι η αύξηση του τιμάριθμου των υπηρεσιών. Το "πακέτο" των διακοπών, οι υπηρεσίες στον τουρισμό, τα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια "τρέχουν" με υψηλές ταχύτητες και ο μόνος τρόπος για να υπάρξει αναχαίτιση των πληθωριστικών τάσεων είναι να ενταθούν οι μειώσεις τιμών στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης.
Χθες, ο υπουργός δέχθηκε στο γραφείο του εκπροσώπους των πολυεθνικών, της βιομηχανίας και των σούπερ μάρκετ. Τους είπε ορθά κοφτά ότι η κυβέρνηση στηρίζει την επιχειρηματικότητα, αλλά θα εντείνει τους ελέγχους σε εκατοντάδες επιχειρήσεις, προκειμένου να διαπιστώσει αν τηρούνται τα μέτρα κατά της ακρίβειας. Μάλιστα, θα είναι πιο ενεργός και ο ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, μπας και συμμαζευτεί η κατάσταση. Πρόβλημα υπάρχει στις επιχειρήσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς είναι πολλά τα παράπονα των καταναλωτών, ενώ ο Θεοδωρικάκος ζήτησε ως μια "άτυπη συμφωνία κυρίων", να υπάρξει μείωση των τιμών και το φθινόπωρο, όταν τα νοικοκυριά θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τα αυξημένα έξοδα για τα παιδιά που πάνε στο σχολείο ή φοιτούν σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Παρατηρούμε με ανησυχία τη νέα σημαντική άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου στα 38 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και δεν ξέρουμε ποιο άλλο... κακό θα μας πέσει... κατακούτελα. Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μπορεί να ξεφύγει ανά πάσα στιγμή, ωθώντας υψηλότερα τις τιμές του πετρελαίου αλλά και των εμπορευμάτων. Η Ερυθρά Θάλασσα παραμένει... αφιλόξενη για τη διέλευση των εμπορικών πλοίων και ο περίπλους της Αφρικής κοστίζει πανάκριβα, σε μεταφορικό κόστος, αλλά και σε επίπεδο ναύλων, ασφαλίσεων και αντασφαλίσεων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει...
Τα τραπεζικά κέρδη αλλάζουν το επίπεδο της χώρας
Οι τράπεζες Eurobank και Πειραιώς ανακοίνωσαν εκπληκτικά κέρδη εξαμήνου, τα οποία μπορεί να είχαν προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ωστόσο η σημασία τους για τη συνέχιση της ισχυρής δυναμικής της οικονομίας είναι κολοσσιαία.
Με καθαρά κέρδη εξαμήνου στα 721 εκατ. ευρώ, η διοίκηση της Eurobank προχωρά σε ανοδική αναθεώρηση των φετινών στόχων, βλέποντας τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας να "ψηλώνουν" και να είναι πολύ πάνω από τα διεθνή στάνταρντς, ενώ τα "κόκκινα" δάνεια είναι σχεδόν ανεπαίσθητα. Από την άλλη πλευρά, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ιστορικά υψηλά κέρδη, ύψους 333 εκατ. ευρώ Σε ανάλογο μήκος κύματος θα κινηθούν και τα μεγέθη της Εθνικής και της Alpha Bank, ενώ γενικά όλοι μεγάλοι όμιλοι του Χρηματιστηρίου Αθηνών, βρίσκονται σε φόρμα, έστω και αν προκύπτουν... έκτακτες καταστάσεις, όπως με τη φορολόγηση των υπερ-κερδών των διυλιστηρίων και των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.
Η περαιτέρω ισχυροποίηση των τραπεζικών ισολογισμών αποτελεί εθνικό στοίχημα, καθώς μια τράπεζα με πλεόνασμα καταθέσεων, χαμηλά ανοίγματα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς και ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, μπορεί να γίνει πιο... απλόχερη στη χορήγηση δανείων. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς μέσα σε δύο χρόνια και κάτι πρέπει να απορροφήσουμε πάνω από 18 δισ. ευρώ που μας περιμένουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, συν τις χρηματοδοτήσεις μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, έφερε κεφάλαια 5 δισ. ευρώ, τα οποία επενδύθηκαν σε ομόλογα και μετοχές. Όσο θα ισχυροποιείται το τραπεζικό σύστημα και θα παραμένουν σε θετική τροχιά τα βασικά δημοσιονομικά και μακροοικονομικά μεγέθη, τόσο περισσότερο χρήμα θα έρχεται. Αυτό σημαίνει ότι τα κέρδη και τα μερίσματα θα αβγατίζουν κάθε χρονιά. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές τράπεζες, εκτός από την ισχυροποίηση των ισολογισμών έχουν αρχίσει και πάλι να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Ως χώρα, έχουμε τεράστιες δυνατότητες και λόγω της γεωπολιτικής θέσης, θα είμαστε πρωταγωνιστές σε κρίσιμους τομείς, όπως για παράδειγμα η ενέργεια και οι μεταφορές. Όλα φαίνεται ότι πηγαίνουν αρκετά καλά. Το μόνο που πρέπει να μας φοβίζει είναι το ενδεχόμενο να γυρίσει ο κόσμος... ανάποδα. Βλέπουμε τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή, παραμένει ανοικτή η πληγή της Ουκρανίας και αναμένουμε να ξεκαθαρίσει το τοπίο στις ΗΠΑ με τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Παραμένουμε αισιόδοξοι για τις προοπτικές της Ελλάδας, από τη στιγμή που υπάρχει πολιτική σταθερότητα, αλλά από την άλλη, είμαστε και εξαιρετικά... κουμπωμένοι, γιατί ζούμε σε μια περιοχή με πολύ μεγάλη γεωπολιτική αβεβαιότητα.