Το μεγαλύτερο κανάλι της Βενετίας στην Ιταλία, ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα παγκοσμίως, το «Μεγάλο Κανάλι» βάφτηκε πράσινο, με τις Αρχές να κάνουν λόγο πιθανότατα για δράση ακτιβιστών.
Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, οι τοπικές αρχές εργάζονται ασταμάτητα για να βρουν την αιτία του περίεργου φαινομένου.
Το πράσινο χρώμα εντόπισαν πρώτοι ντόπιοι κάτοικοι, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος της περιφέρειας του Βένετο, Λούκα Ζάια. «Ο νομάρχης κάλεσε μία επείγουσα συνάντηση με την αστυνομία για να διερευνηθεί η προέλευση του υγρού», προσέθεσε.
Η περιφερειακή υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος έχει λάβει δείγματα από τα ύδατα και εργάζεται πυρετωδώς για να εντοπίσει την ουσία που άλλαξε το χρώμα τους.
Τοπικοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το CNN, συνέλεξαν δείγμα από το πράσινο νερό, εξέτασαν βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας της περιοχής, ενώ ρωτήθηκαν και αρκετοί γονδολιέρηδες για το αν είδαν ύποπτες κινήσεις πριν τα νερά γίνουν πράσινα.
Ο δημοτικός σύμβουλος Andrea Pegoraro κατηγόρησε αμέσως περιβαλλοντικούς ακτιβιστές που επιτίθενται σε χώρους ιταλικής πολιτιστικής κληρονομιάς τους τελευταίους μήνες, με την πιο πρόσφατη στη Φοντάνα ντι Τρέβι όπου έβαψαν το νερό μαύρο με αραιωμένο κάρβουνο.
Η ομάδα Ultima Generazione, η οποία βρίσκεται πίσω από την επίθεση που σημειώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, είπε στο CNN πως «Δεν ήμασταν εμείς».
Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», ο Μαουρίτσιο Βέσκο, στέλεχος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος δήλωσε ότι οι πρώτες αναλύσεις έδειξαν ότι η πράσινη «κηλίδα» προκλήθηκε πιθανότατα από την απελευθέρωση της φλουορεσκεΐνης, μιας αβλαβούς χρωστικής ουσίας που χρησιμοποιείται συνήθως για την παρακολούθηση της ροής του νερού.
Αν και η ουσία αυτή δεν είναι ασυνήθιστη, ο Βέσκο υποστήριξε ότι η συνήθης δόση είναι μία κουταλιά της σούπας από αυτή την ουσία – ωστόσο το μέγεθος της πράσινης «κηλίδας» υποδηλώνει ότι στα νερά του Μεγάλου Καναλιού υπάρχει τουλάχιστον 1 κιλό φλουορεσκεΐνης, αναφέρει το BBC.
«Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι επρόκειτο για ένα απλό περιστατικό… και ότι ένα κιλό φλουορεσκεΐνης απελευθερώθηκε τυχαία στο κανάλι», τόνισε o ίδιος στην εφημερίδα «La Repubblica».
Πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι οι εικόνες που τους έρχονται στη μνήμη από τη Βενετία παραπέμπουν στην ιδέα του Αργεντινού καλλιτέχνη Νίκολας Γκαρθία Ουριμπούρου το 1968, ο οποίος έβαψε τα νερά του Μεγάλου Καναλιού πράσινα για να αφυπνίσει τους πολίτες σε οικολογικά ζητήματα.