Ο χρυσός έχει καταγράψει μια χρονιά-ρεκόρ μέχρι στιγμής το 2024. Πάραυτα, η ξαφνική άνοδος του εμπορεύματος αποτέλεσε έκπληξη αφού το μακροοικονομικό περιβάλλον υποτίθεται ότι θα δημιουργούσε αντίξοες συνθήκες όσον αφορά την ανατίμηση της τιμής του χρυσού.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η στρατηγική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτόκια καθιστά συνήθως άλλες επενδύσεις, όπως τα ομόλογα και τα μετρητά, πιο ελκυστικές σε σύγκριση με το μέταλλο, αφού αυτό δεν είναι περιουσιακό στοιχείο με υψηλές αποδόσεις.
Για να εξηγήσει την ισχυρή πορεία του χρυσού, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Ντέιβιντ Άινχορν παρουσίασε μια πιθανή θεωρία σε πρόσφατο σημείωμά του προς τους επενδυτές.
Αντιθέτως, ο ιδρυτής της Greenlight Capital δήλωσε ότι υπάρχει μια γενικότερη τάση των χωρών της Ανατολής να αγοράζουν χρυσό από τα δυτικά έθνη.
«Ίσως η Δύση εξαντλεί τον χρυσό που είναι πρόθυμη να πουλήσει, ενώ η ζήτηση στην Ασία έχει παραμείνει αρκετά ισχυρή ώστε να αναγκάσει την τιμή να αυξηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει παραλύσει λόγω της υποτονικής οικονομικής της ανάπτυξης εδώ και χρόνια, δεδομένου του προβληματικού τομέα ακινήτων, της παραπαίουσας χρηματιστηριακής αγοράς και του επίμονα υψηλού ποσοστού ανεργίας.
Αυτό έχει οδηγήσει την κεντρική τράπεζα (PBOC) και τους Κινέζους καταναλωτές να συσσωρεύουν πολύτιμα μέταλλα ως σταθερό μέσο αποθήκευσης αξίας και ως έναν τρόπο διαφοροποίησης των αποθεματικών της πρώτης από το δολάριο.
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού υποστηρίζει ότι η Ινδία και η Σιγκαπούρη έχουν επίσης αγοράσει χρυσό για να αντισταθμίσουν τους κινδύνους οι οποίοι προκαλούνται από τις παγκόσμιες οικονομικές αναταραχές.
Η ραγδαία αύξηση της ζήτησης του χρυσού αυξάνει τις τιμές του κατακόρυφα, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν ότι το ράλι θα εκτοξευθεί ακόμη υψηλότερα, καθώς οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες και τα μακροοικονομικά προβλήματα, όπως ο πληθωρισμός, τροφοδοτούν περισσότερα κέρδη.
Πάραυτα, όπως αναφέρει το Business Insider, ο χρυσός μπορεί να καταγράψει ράλι ανεξάρτητα από το αν η οικονομία καταλήξει να επιτύχει μια ήπια προσγείωση ή «γλιστρήσει» σε μια βαθύτερη ύφεση.
Ο γκουρού της αγοράς Εντ Γιαρντένι, εν τω μεταξύ, προβλέπει ότι ο χρυσός θα μπορούσε να εκτιναχθεί στα 3.500 δολάρια/ουγγιά μέχρι το επόμενο έτος, υπονοώντας μια πιθανή άνοδο της τάξης του 50%.
Ο ίδιος δημιουργεί παραλληλισμούς με την εποχή του υψηλού πληθωρισμού της δεκαετίας του 1970, υποδηλώνοντας ότι οι τρέχουσες πληθωριστικές τάσεις θα μπορούσαν να ωθήσουν τον χρυσό σε νέα υψηλά.
Άλλοι, όπως ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Ρέι Ντάλιο, υποστηρίζουν ότι ο χρυσός μπορεί να αντισταθμίσει τους κινδύνους που απορρέουν από τα υψηλά επίπεδα κρατικού χρέους. Σε πρόσφατη ανάρτησή του, δήλωσε ότι έχει επενδύσει σημαντικά σε χρυσό επειδή ο κίνδυνος μιας κρίσης χρέους αυξάνεται.