Οι γαλλικές και ελβετικές τράπεζες έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσλάβουν πρώην πολιτικούς ως μέλη διοικητικών συμβουλίων από ό,τι οι ευρωπαίοι συνάδελφοί τους, υπογραμμίζοντας τους στενούς δεσμούς μεταξύ της χάραξης πολιτικής και του χρηματοπιστωτικού συστήματος στα δύο κράτη, όπως έδειξε μελέτη της Ernst & Young (EY).
Το ένα τρίτο των εταιρειών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών με έδρα την Ελβετία και το 30% των εταιρειών στη Γαλλία έχουν τουλάχιστον ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου με υπουργική ή κοινοβουλευτική εμπειρία. Αυτό συγκρίνεται με μόλις 14% των γερμανικών εταιρειών, 13% των ιταλικών εταιρειών και 11% των εταιρειών του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με το European Financial Services Boardroom Monitor της EY, το οποίο παρακολουθεί τα διευθυντικά στελέχη του δείκτη MSCI Europe Financials Index.
Οι πρώην πολιτικοί είναι όλο και πιο περιζήτητοι στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών, καθώς οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αυξημένες παγκόσμιες εντάσεις και την πολιτική αβεβαιότητα που τροφοδοτείται από τις εκλογές. Ωστόσο, η στενή σχέση μεταξύ των ευρωπαϊκών πολιτικών θεσμών και του ιδιωτικού τομέα έχει εδώ και καιρό προκαλέσει επικρίσεις από ομάδες διαφάνειας και ανησυχίες για συγκρούσεις συμφερόντων.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προειδοποιήσει ότι το λεγόμενο φαινόμενο της «περιστρεφόμενης πόρτας» που συνδέει την πολιτική και την οικονομία θα μπορούσε να οδηγήσει σε «κινδύνους που μπορούν να βλάψουν τον δημοκρατικό ιστό της κοινωνίας», εκτός εάν η κίνηση μεταξύ των δύο αυτών σφαιρών ρυθμίζεται στενά.
Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας δεοντολογίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν αποδέχθηκε ρόλο ως ανώτερος σύμβουλος και μη εκτελεστικός πρόεδρος της Goldman Sachs Group Inc. λιγότερο από δύο χρόνια μετά τη λήξη της θητείας του ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2014. Στη συνέχεια ο Μπαρόζο απαλλάχθηκε από οποιαδήποτε κατηγορία για σύγκρουση συμφερόντων.
Το επεισόδιο οδήγησε σε αύξηση της ευαισθητοποίησης για τους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονούν οι πρώην πολιτικοί που μεταφέρουν τις γνώσεις τους για το πολιτικό σύστημα σε επικερδείς ρόλους σε τράπεζες. Καμία ευρωπαϊκή εταιρεία δεν διόρισε διευθυντή με υπουργική ή κοινοβουλευτική εμπειρία κατά την τελευταία 12μηνη περίοδο, όπως διαπίστωσε η EY.
Η τρέχουσα περίοδος των αυξημένων επιτοκίων έχει ενισχύσει τη ζήτηση για εμπειρία στις κεντρικές τράπεζες, δήλωσε ο Ομάρ Αλί της EY Global Financial Services.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, το 9% των εταιρειών του δείκτη διόρισαν διευθυντή με εμπειρία στις κεντρικές τράπεζες, όπως διαπίστωσε η EY.
Eκτός αυτού, σε ολόκληρη την Ευρώπη, πάνω από οκτώ στις 10 ευρωπαϊκές εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών έχουν τουλάχιστον ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου με εμπειρία από κοινοβουλευτικό, δημόσιο ή κυβερνητικό ρόλο. Tο 21% των εταιρειών έχουν τουλάχιστον ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου που έχει διατελέσει μέλος του κοινοβουλίου ή υπουργός της κυβέρνησης.
Eπιπροσθέτως, πάνω από το ένα τέταρτο των επιχειρήσεων έχουν τουλάχιστον ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου με εμπειρία σε ρόλο κεντρικής τράπεζας.
Το 4% έχει αναλάβει ρόλο σε παγκόσμιο οργανισμό, είτε στα Ηνωμένα Έθνη, είτε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είτε στον ΟΟΣΑ, είτε στην Παγκόσμια Τράπεζα.